Gå til innhold
Arkivverket

[#524] Registrering av data


Gjest Jostein Søreide
 Del

Recommended Posts

Gjest Jostein Søreide

Jeg vurderer å registrere noen kirkebøker på data. Hvordan bør dette gjøres for å passe til søkemotorene i Digitalarkivet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anette Skogseth Clausen

Du velger selv hva slags program du ønsker å registrere i (Access, Excel, dbase, annet databaseprogram), hvis det var det du lurte på.Når vi legger ut databaser tar vi utgangspunkt i komma/tabulatorseparerte filer. Alle databaseprogram skal ha en eksport/lagre som-funksjon som gjør det mulig å lagre i den type txt-format.Hvis du tenker mer på innholdet, bør du holde deg så kildetro som mulig, så langt det lar seg gjøre. Dvs. at du registrerer data som det står i kirkebøkene. Det er litt vanskelig å gå spesifikt inn på dette ettersom det kan være stor variasjon i kirkebokføringer før 1812. Det enkleste er nok å rådføre deg med de ansatte ved det statsarkivet som har orignalboken du skal registrere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Gjest Torun S. Soknes

Kan man fritt bare bestemme seg for at "nå vil jeg registrere noen kirkebøker", låne/kjøpe mikrofilmen og sette i gang? Eller er det noen man må klarere dette med først?Dessuten, mener å ha sett en adresse hvor det er ei liste over hvilke kirkebøker som er under registrering (så man ikke starter med ei kirkebok som andre holder på med), men glemte å merke meg denne adressen. Noen som har oversikten?Mvh Torun S.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anette Skogseth Clausen

Du kan sette i gang å registrere kilder når du føler for det. Noen kilder vil være klausulert/sperret når du kommer et stykke fram i tid, og i tillegg har vi i Digitalarkivet en egen rammekonsesjon fra Datatilsynet som vi må følge om du skulle ønske å legge det registrerte materialet ut hos oss.Vi anbefaler blant annet at en ikke registrerer døpte lenger fram enn til 1900. Konfirmerte fram til 1915, vielser fram til ca 1920. Mens gravlagte kan en registrere langt fram. Men da forutsetter det at en har fjernet de opplysningene som kan være krenkende for pårørende for de årene som ligger nærmest vår tid.Vi i Digitalarkivet har til en viss grad rede på hva Digitalpensjonatgjestene registrer og arbeider med. Du kan ta kontakt med oss for å få rede på om noen av dem holder på med det du vil registrere. Dette vil du gjerne også se utifra gjestenes egne "rom" hvor kildeutvalget eller egne kommentarer avslører interesseområder.Jeg kjenner ikke til et slikt nettsted som du referer til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ketil Firing Hanssen

På RHDs sider finnes en oversikt over historiske persondata som er registrert. Mange av kirkebøkene som er registrert er ikke tilgjengelig på internett.Asle Jonassens oversikt over slektshistoriske kilder inneholder tilsvarende opplysninger. Han har også i enkelte tilfeller oversikt over ting som er under registrering. Se http://home.online.no/~asjonass/kilder/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.