Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Per Helge Seglsten

[#771] Stevnings- og avsiktsbøkene til Herredagen i Berge

Recommended Posts

Gjest Per Helge Seglsten

Finnes disse kildene avskrevet for tidsrommet rundt 1656? I så fall; hvor befinner de seg? Og hvis ikke; hadde det vært mulig - i en ledig stund, hvis slike finnes - å ta en titt på saken der Jens Jørgensen i 1656 stevnet Anne Mogensdatter i en arvedisputt. Jeg er interessert i å vite om navnene på barna etter Peder og Herman Kiempe er oppført?Per Helge

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Norsk Historisk Kjeldeskrift-Institutt gav i 1941 ut første bind av fjerde rekke (1652-1664) i serien Norske Herredags-Dombøger. Der finnes både Stevningsbok for 1656 og Avsiktsbok for 1656. Registeret er utgitt i 1959. Registeret viser til Herman og Peder Kiempe på sidene 99, 171.På side 99: "arff ... effter Mariette Swendsdater, som war affgangne Peder och Hermand Kiempes mormoder".Dommen er innført på side 171, og endte med avvisning av arvekravet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Per Helge Seglsten

Tilsvarer disse avskriftene tingbøkene som finnes på nett, eller var herredagen noe helt annet?Per Helge

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Herredagen var i utgangspunktet dansk, og ble brukt om spesielle riksrådsmøter. I Norge ble ordet brukt om et omreisende utvalg av det danske riksrådet som etter kongelig fullmakt virket som norsk høyesterett. Se grundig behandling om Herredagen i Norsk Historisk Leksikon.Herredagen møttes fra 1599 hvert tredje år. Christian IV var selv til stede på flere av de norske Herredagene. Herredagen ble i 1661 erstattet av en Høyesterett, som i 1667 ble erstattet av Overhoffretten.Tingbøkene på nettet (i Digitalarkivet) stammer fra sorenskriverne, som var første rettsinstans, mens Herredagen var høyeste rettsinstans (før Kongen).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.