Gå til innhold
Arkivverket

[#891] Etterlysning fra Riksarkivaren - hvordan gikk det?


Gjest Per Helge Seglsten
 Del

Recommended Posts

Gjest Per Helge Seglsten

Denne har jeg postet før, men jeg prøver en gang til. Jeg går ut fra at det er interne kilder i Riksarkivet som har svaret jeg leter etter. Men hvordan kommer man til de kildene? Altså:I jakten på opplysninger om (von) Ely, kom jeg over et OBSERVER! i "Stamtavle over familien Campbell i Norge", hvor det framgår at Riksarkivariusen på 1850-tallet etterlyste medlemmer av Ely-slekten fordi de kunne ha krav på arv etter et landgods i Westphalen.Etterlysningen fant jeg referert til i "Familien Campbell i Norge" som ble utgitt av en Campbell i 1870-årene. Han skriver: - Såvidt erindres var det i 1854, at Norges Rigsarkivarius lot gjennom avisene utgå en alminnelig oppfordring om å meddele opplysninger angående familiene von Elys og von der Recks slektsskapslinjer, og det het at denne opplysning aveskedes for at disse slekters arverett til et større landgods (baroni) i Westphalen kunne bli legitimert. Hva utgiveren av nærværende stamtavler dengang angående familien von Ely hadde opptegnet av Stavanger Domkirkes ministralbok (det som ovenstående og i foranstående note finnes angitt med fødselsår og såpsdato) meddelte han da til de flere av familien Ely som dengang bodde på gården Haugland, og som sa seg selv å være i besittelse av en eldre stamtavle (formentlig de utgiveren senere ihendekommede, i noten nevnte skrivelse datert Stavanger 4. juli 1788 [FRA JUST HENRIK VON ELY TIL ONKEL DIDRICH ADOLPH VON ELY] og Haugland 1808 [FRA DIDRICH ADOLPH VON ELY TIL SINE BARN]), og ville sørge for å supplere denne for de yngre generasjoners vedkommende. Hvorvidt dette skjedde er utgiveren ubekjent, men han har grunn til å tvile på det. Imidlertid har genealogen Lengnick i København i sin, i foranstående note omtalte stamtavle av 1855, sagt at den danske linje av familien von der Recke, oppfordret av sine slektninger i Tyskland, grevene von der Recke Volmerstein, har ervervet bevis (av arkivdokumenter, kirkebøker mm.), som i enhver henseende er tilfredstillende selv for domstolene, slik at denne danske linje rimeligvis vil, etter tilendebringelsen av en i Tyskland påbegynt undersøkelse, engang erholde i det minste noe erstatning for det, dels ved stedfunden forsømmelighet fra en side, og kanskje også underfundighet fra en annen side, denne slektslinje forårsakede betydelige tap av fast eiendom.Spørsmålet er; ble det noe arv på Ely-familien på Haugland? Er det mulig å finne ut av det, for eksempel i Riksarkivets interne arkiver? Eller finnes det andre kilder som kan kaste lys over dette?Per Helge

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Statsarkivet i Bergen har ikke kilder til å belyse dette spørsmålet, og debattforumet er neppe rette forum for henvendelser til Riksarkivaren/Riksarkivet.Anbefalt framgangsmåte: Skriv til Riksarkivet, Postboks 4013 Ullevål stadion, 0806 OSLO.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.