Gå til innhold
Arkivverket

[#910] Har dere et kjøttbein til oss på østlandet i sikte


Gjest Per Håkon Christiansen
 Del

Recommended Posts

Gjest Per Håkon Christiansen

Det er et interessant prosjekt dere har, med å gi en nær altomfattende kildedekning for Bergens-området. Det gir et bilde av hva tilstanden kanskje kan bli på landsbasis en gang, om bevilgende myndigheter viser velvilje. Det bør de, når vi nå ser interessen, og hva som faktisk er mulig!! Men kanskje dere snart har noe spennende for oss med indre østland som nedslagsområde også? Vi er jo litt misunnelige...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Vi har slett ikke dårlig samvittighet for å arbeide med kilder fra Bergensområdet. Mye av det vi har lagt ut i sommer har vi hatt planer om å registrere i årevis. Annet har ligget i databaseform, men uten at vi har gjort det helt ferdig, før nå. (Og vi har nok 100 databaser til for Bergens-området som ligger på tur for utlegging.)Alt dette er materiale som de ansatte ved Statsarkivet i Bergen har gjort, mye av det i sin egen fritid.Fleer av de filene vi har lagt ut skulle gangne langt større områder enn Vestlandet, f.eks. materialet fra sjømannskirkene, som det vil komme stadig mer av i kommende måned.De to registreringsenhetene i Digitalarkivet arbeider med materiale fra Østlandet (emigrantprotokollene for Kristiania) og Trøndelag (tilsvarende for Trondheim). I løpet av september legger vi ut emigrantprotokollene for Sandefjord og Larvik.Det indre Østlandet har fått rimelig mye materiale ut, og vi ser at interessen der er stor. Men dersom vi i Bergen skal kunne arbeide med kilder fra Hedmark og Oppland, vil vi først måtte låne inn materialet. Det er tungvint. Det ville være langt mer hensiktsmessig om registreringsarbeidet skjedde der kildene ligger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Håkon Christiansen

Ironien var faktisk utilsiktet, beklager at det kunne tolkes slik. Bergen har et imponerende kildetilfang, ikke så merkelig så sentralt som byen har stått, men tatt i betraktning trebebyggelsen ... Dere har jo virkelig skapt noe unikt som dere har all ære av, derfor er vi så ivrige! Har dere hørt om andre arkiver har planer om å bidra mere aktivt? Det ville være sørgelig om det som nå tegner til å bli en tett, landsomfattende søkemulighet skulle splittes opp, forbli ufullstendig, for ikke å snakke om dersom vi får "kommersielle huller" i tilgjengeligheten. Har dere hørt om f.eks. Dovre data og andre aktører kan tenke seg å legge ut sine databaser?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Når det gjelder materialet fra Dovre Data er det RHD som har rettighetene til utlegging på nettet. Vi har i langt over et år håpet på avtale om utveksling av data med RHD, slik at vi kan presentere landsomfattende materiale for folketellingene 1865 og 1900. Vi håper fortsatt, og aner en lysning - forhåpentligvis i løpet av høsten.Når det gjelder emigrantmaterialet er meningen å ha klar den nasjonale databasen innen neste sommer. Det skal jubileres bl.a. 17. mai og 4. juli. Da skal vi ha klar en database på i overkant av 700 000 emigranter. Vi har nok passert 500 000 registrerte allerede, men mye korrekturarbeid gjenstår. Dette korrekturarbeidet vil bli plassert på de respektive statsarkivene.Når vi kommer fram til sommeren 2000 står registreringsenhetene klare til å sette igang med nye registreringsprosjekter. Det vil være naturlig å se på hvilket materiale som vil være mest etterspurt, og det er mange muligheter: Kirkebøker, flere folketellinger, annet?Vi tar gjerne imot innspill, og regner med at høstens (november) styremøte i Digitalarkivet vil legge kursen videre.Vi har håpet på et samarbeid med miljøer utenfor arkivene (f.eks. DIS) om kilderegistrering, fordi dette arbeidet vil ta mye tid og ressurser. Skal vi registrere de norske kirkebøkene (ca. 300 årsverk) ved hjelp av de 7 årsverkene vi disponerer til registrering, vil dette måtte ta lang tid.Statsarkivene i Hamar og Tromsø har bidratt med datafiler til DA. Statsarkivet i Trondheim har under arbeid emigrantene fra Kristiansund. Det skulel ikke være meg imot å trekke de andre mer aktivt med, men jeg har ikke annet å stille opp overfor dem enn god vilje og eksemplets makt.Vi har tidligere fått lansert ideen om et Digitalarkivets "Pensjonat", for å legge ut materiale andre har produsert, og som de står ansvarlig for, men som vi kan ta arbeidet med å legge inn i våre søkesystemer. Vi ønsker ikke for mange forskjellige samarbeidspartnere, men har sett på f.eks. DIS som en mulig koordinator. Vi har gitt vårt utspill, men så langt har ikke jeg mottatt noe svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Håkon Christiansen

Takk for greitt svar. Jo mere arkivene legger ut til "selvbetjening" desto mere tid får betjeningen til nyttigere gjøremål. Bruken av DA er jo et massivt argument i seg selv. Vi får merke oss oppfordringen om å komme med innspill og forslag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Helge Seglsten

Jeg kom over et kommende kjøttbein på no.fritid.slektsforskning.diverse, og tenkte jeg kunne dele det in extencio (eller hva det nå heter.Per Helge"Vil informere om at Buskerud Slektshistorielag nå har publisert egne hjemmesider på adressen: www.buskerud.fylkesbibl.no/bshl. På disse sidene kan du i tillegg til info om BSHL finne transkriberte kilder fra nedre Buskerud + Sande i Vestfold. I samarbeid med Digitalarkivet vil vi legge ut transkriberte kirkebøker fra kommunene Hurum, Røyken, Lier, Drammen (inkl Skoger), Eiker, Modum og Sande. Pr idag har vi bl a lagt ut døpte, gifte og begravede i Sande for perioden 1753 - 1803 + konfiremerte for en senere periode. Vi regner med at alle kirkelige handlinger for Sande i perioden 1753 - ca 1900 vil være på plass på internett før 1.1.2000. Stoff fra de andre kommunene kommer etter hvert som det blir ferdig kontrollest. På våre hjemmesider finnes det oversikt på hver aktuell kommune over hvilke kirkelige handlinger som er under arbeid. Totalt har vi pr idag registrert ca 185.000 poster fra de aktuelle kommunene. Har dere kommentarer, spørsmål ol så svarer vi selvfølgelig på det!mvh Buskerud Slektshistorielag Tore Jørgen Løwe leder"

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Steinar Vasaasen

Det gjøres for tiden registreringsarbeid i regi av bl.a. lokale slektshistorielag (og privatpersoner som undertegnede). Hvilken form dette vil bli publisert på, kan nok komme til å variere. Internett er etter min private mening et meget godt alternativ, men jeg vet også at ikke alle deler dette syn. Selv er jeg med å organisere registreringsarbeidet for Hedmarken. Vi trenger flere frivillige som kan gjøre en innsats !! De som har erfart nytten av publisering via internett,og etterlyser flere databaser. Meld dere frivillig til å ta et tak selv også !! På den måten kan vi sammen raskere nå våre mål.Til YN: Takk for sist! Det er et flott arbeid dere gjør i Bergen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Håkon Christiansen

Det er jeg gjerne med på å sette to streker og utropstegn etter! Samtidig forteller vel over 400 lesninger av dette innlegget noe om at folk er ivrige etter mere stoff. Det rimeligste er vel om man først dekker opp alle fylkene med folketellinger for så å følge opp med kirkebøkene, eller er andre av en annen mening? Dere har forøvrig ofte overrasket med uventede kilder, det har i allefall undertegnede satt pris på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.