Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Per Håkon Christiansen

[#998] Fosterbarn - dokumentasjon?

Recommended Posts

Guest Per Håkon Christiansen

I det tredje forumet, innlegg 357 fra Vivian Linnerud har vi, i likhet med et gammelt innlegg av undertegnede, fosterbarn som synes å bo fast hos en familie. Hvor finner vi dokumentasjon på slike oppfostringskontrakter fra et par hundreår tilbake? Hvis det da finnes?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Yngve Nedrebø

Her vil det være flere muligheter. En god del barn ble "satt ut" for Fattigvesenets regning, og da vil man kunne ha håp om å finne en del opplysninger i fattigprotokollene: når barnet er satt ut, til hvem, og hvor mye som ble betalt. For Bergen har vi slike protokoller ført år for år helt fra 1750-årene av.Så fikk man på 1800-tallet framveksten av foreninger som ville redde "forsømte og forvildede" barn, ta dem ut av et dårlig miljø og sende dem til fosterforeldre som kunne gi barna en tryggere og bedre oppvekst. Dette var oftest i privat regi, og det er nok noe varierende hvor mye av materialet som er tilgjengelig i offentlige arkiv. Om dette siste kan man finne stoff i Christopher Harris' artikkel, se: http//digitalarkivet.no/arkivverket/sab/deifors.htmOg så hadde man alle barna som havnet hos slektninger eller andre i helt privat regi, eller som havnet hos sine formyndere etter at foreldrene var døde. Det siste var overvåket av overformynderiet, som var under statlig styre til 1858, deretter kommunalt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sissil Bruun Sørensen

Jeg har også sett eksempler, seneste fra slutten av 1800-tallet, der et uekte barn ble registrert som fosterbarn hos et ektepar, selv om "fostermoren" var den kjødelige moren. Dokumentasjonen ble i dette tilfellet fødsel og giftermål i kirkeboken.Sissil

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.