Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Stein Johannessen

[#1038] Hva er viscal ?

Recommended Posts

Gjest Stein Johannessen

I digitalarkivet , Gravlagde i Bergen 1668-1815 Finner jeg følgende fra 1668 under merknader : "som var viscal". Hva betyr dette ? MVH Stein Johannessen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

'viscal' er nok en tyskpåvirket form for ordet fiskal. I Danmark ble det utnevnt en generalfiskal alt i 1655, Norge fikk sin i 1663, og 'nordafjellske' (fra Lista og nordover på vestsiden av landet) fikk sin i 1667, men embetene ble opphevet alt et år seinere.Generalfiskalene skulle påse at kongens lover og pålegg ble fulgt, og kontrollere embetsverket.Under generalfiskalen stod det andre, og Hans Clausen Møndrich nevnes i Indre Sogn tingbok 10. april 1663 som 'Rigens fiscals fuldmegtig', i 1666 nevnes han som 'fischal over Bergenhus amt'.Hans Clausen skal ha vært gift med Wilmiche Lauritzdtr, og ha en datter Maren, gift med Christen Mogensen Beyer/Sand.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.