Gå til innhold
Arkivverket

[#1131] Geografi i Europa 1600-1751


Gjest Greta Storm Ofteland
 Del

Recommended Posts

Gjest Greta Storm Ofteland

Ser i Borgerskap for Bergen 1600-1751 at det er ca 50 menn som har tatt borgerskap i Bergen og som kommer fra Wismar. Lurer på i hvilket land dette var / er og om det finnes noe mer dokumentasjon om denne "innvandringen". Hilsen G.S.O

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørn Davidsen

Wismar ligg i Mecklenburg, mellom Lübeck og Rostock ved Østersjøen. Og det hadde nok sine grunnar til at dei drog nordover til fredelege Bergen i det tidsrommet - frå eit sentral-Europa med 30-årskrigen 1618-48 og Karl 12.'s herjingar mot slutten av århundret og inn på 1700-talet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anette Skogseth Clausen

Vi må heller ikke glemme hanseatene og det tyske kontoret på Bryggen. De tyske kjøpmennene hadde tradisjoner i Bergen tilbake til ihvertfall 1300-tallet da Kontoret ble etablert på Bryggen. De privilegier og den godt etablerte handelen som eksisterte i byen for hanseatene lokket mang en tysker. Utover 1600-tallet og særlig 1700-tallet var den bergenske handelsstand sett seg lei på hanseatenes privilegier og forrang i tørrfiskhandelen, samtidig som danskekongen ønsket å innskrenke autonomien til Kontoret. De tyske håndverkerne hadde måttet ta borgerskap for å kunne bli i byen, det samme kravet ble også fremmet overfor de tyske kjøpmennene, uten at de bukket under. Vi ser likevel at stadig flere hanseater tok borgerskap av egen fri vilje og etablerte seg på Stranden, dvs. Strandkaien og utover mot Nordnes, hvor de fortsatte sin handel derifra blant andre selvstendige kjøpmenn av bergensk og utenlandsk opphav. Dette førte til en svekkelse i Kontoret som en enhet og den sterke organisasjonen raknet. På midten av 1700-tallet pakker det tyske Kontoret sine saker, mens det norske Kontoret overtar. Et viktig moment her er at de "norske" kjøpmennene som overtok Kontoret var egentlig hanseatiske kjøpmenn som hadde tatt borgerskap. Derfor kan også disse mennene fra Wismar ha vært hanseater med lang fartstid i byen før de tok borgerskap.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
Gjest Tore H Vigerust

Såvidt jeg vet har det andri vært forsket på emnet innvandring til Norge fra Wismar, som det spørres etter. Enda en grunn til at folk kom til Bergen fra Wismar: Flukt fra svenskene, som overtok byen etter 30-årskrigen og satt der til 1807. "Okkupasjonstiden" ble dette kalt på montrene i Wismars bymuseum i DDR-tiden (denne beskrivelsen var ennå til stede 1992 da jeg var der). Svenskene skrev ut folk til arméen og ga utreiseforbud. Hilsen Tore H Vigerust

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.