Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Greta Storm Ofteland

[#1191] Hougen på Møllendal, Bergen ca 1775

Recommended Posts

Guest Greta Storm Ofteland

I nov 25 1735 bar Christopher Jocumsen møllersvend og Marthe Nielsdtr paa Steen ved Møllendal DK sønnen Niels til dåpen. Nå lurer jeg på om stedet Steen er stedet der familien bodde eller om det kan være fødestedet til Marthe Nielsdatter. Er det mulig å få vite hvor Steen var, kanskje i nærheten av en av møllene, og hvor gården Hougen i Møllendal lå, som datteren deres bodde på fra 1775. Med hilsen Greta S. O.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Bjørn Davidsen

Møllendal-gardane, Nedre og Øvre, låg inst inne i Store Lungårdsvatn, der Møllendalselva renn ut. Elva hadde eit ganske bratt fall ned mot sjøen - derfor vart det bygd fleire møller ved elva. Eg vil tru at både Haugen og Sten var plassar eller bustader for møllearbeidarar. Slik dei står nemnd i kyrkjeboka, er det som "adresse". Møllene ved M-elva låg på eit svært avgrensa område, det er berre snakk om ei elvelengde på nokre hundre meter - og Haugen og Sten låg sikkert like i nærleiken. CJ er jo elles notert med fleire slike "adressar": Paa Calfara (som er nærare byen), Paa Nobis Krug (som òg er nemnd i tingbøkene og visstnok låg på Kalfaret; der var han steinbryter) og Møllendal. Så det var nok dei plassane dei budde på i området, som her er notert.I dag er det meste av Møllendal-gardane anten kyrkjegard eller industriområde.Møllendalselva kjem frå Svartediket, renn mellom Statarkivet og Haraldsplass sjukehus, før den tek utfor og ned mot sjøen. Den finst framleis, men har neppe nok vassføring til å kunne drive ei mølle.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Greta Storm Ofteland

Takk for innholdsrik informasjon. Det blir nok en liten "befaring" på Møllendal til sommeren. Greta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.