Gå til innhold
Arkivverket

[#1195] Odelsskatt - arveavgift eller formueskatt?


Gjest Sissil Bruun Sørensen
 Del

Recommended Posts

Gjest Sissil Bruun Sørensen

Var odelsskatten på 1600-tallet en skatt som ble betalt av jordegods uavhengig av om det var odelsgods eller kjøpegods, eller var det en skatt knyttet til odel? Dersom det var en skatt knyttet til odel, hvilke kriterier ble da lagt til grunn for for at eiendommen skulle betegnes som odelsgods?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Synøve Bringslid

I Norsk historisk leksikon står det følgende om odelsskatt:skatt på private jordeiere, betalt med en viss del av landskyldinntekten av jord som de ikke brukte selv. O. kom opp i første halvdel av 1500-tallet og ble først krevd bare av jordeiende bønder. Fra tidlig på 1600-tallet skulle det i tillegg ytes o. av borger- og embetsmannsgods, senere også av adelsgods.Fram til 1663 ble o. betalt med 1/8,1/4 eller 1/2 av den skattbare landskylda;senere gikk o. med faste satser av hver skyldenhet helt til denne skatten ble opphevet ved lov 1.juli 1816.-Betegnelsen o. var misvisende på mange måter. Den ble betalt ikke bare av odelsgods, men også av kjøpe- og pantegods og av mange som satt som leiledinger på gården de selv brukte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Sissil Bruun Sørensen

Takker så mye for svaret! Det må ha vært en tung skatt for de som satt med parter i gårder som lå øde - kongen fikk seg nok en del gratis gods på den måten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.