Gå til innhold
Arkivverket

[#1215] Ole Haaland, skipper Bergen


Gjest Sverre Nygård
 Del

Recommended Posts

Gjest Sverre Nygård

Kjenner noen til navnet Ole Haaland, skipper Bergen. I krikeboken for Bodin står at pigen oppgir som skipper Ole Haaland, Bergen. Han drev sildeoppkjøp på Salten i Nordland. Der må han ha vært i 1868.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

I registeret til sjømannsrullene for Bergen 1869-1896 står det bare en med dette navnet, Ole Hansen Haaland, født 5. desember 1848 i Hamre, men han synes ikke å ha vært aktiv som sjømann før på 1880-tallet, og han nevnes ikke som skipper.I 1865-tellingen for Bergen finnes det ikke noen som passer. Det er heller ikke registrert noe borgerskap på en skipper med dette navnet i aktuelle år.En god del av jekteskipperne kom nok fra bygdene rundt Bergen, og de hadde heller ikke borgerskap i Bergen, eller behøvde å være bosatt her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Håkon Skaugvoll

Skipper og skipper fru Blom. Det er en sammen- blanding av begrepene som skyldes at skipperen til sine tider også var styrmann. Skipper var en som kjøpte varer et sted og SKIPET dem til et annet sted for å bytte eller selge dem. Han eide gjerne både båten og lasten, men hyret en annen til å FØRE båten : en styrmann. Hvis skipper en valgte å styre/føre båten selv, var han både skipper og styrmann. Engelsk : shipper=merchant etc. who sends or receives goods by ship. I mange bygder var jekten et sameie

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Litt filologi. Ord kan endre innhold over tid, og de kan ha et noe ulikt innhold fra sted til sted. Ikke minst endrer ord innhold med endringer i driftsmåter.I gammalnorsk var "skipari" en vanlig sjøfarende, mens man har et ord "schiphere" (=skipsherre) fra mellomnedertysk.I Bergen brukte man på 1800-tallet "skipper" rimelig vidt. I 1875 var det i folketellingen for Bergen 1 "dampbaadskipper", 15 jekteskippere, og 89 skippere. 25 menn kalles skipskapteiner, en var skipskaptein og reder, mens en var "dampskibscaptein".Jeg regner med at skipperen/kapteinen i Bergen på 1800-tallet kunne eie part i fartøyet/rederiet, men han var nok sjelden Rederen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.