Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Greta Storm Ofteland

[#1262] Kirkebok for Gulen 1708-1712

Recommended Posts

Gjest Greta Storm Ofteland

Har endelig fått skaffet meg mikrofilmkort. Helt enkelt å lese er det jo ikke så derfor dette spørsmål. Hva menes med "introducæret". Den 6/5-1709 står det: Introducæret Anders ? Karen ? drengebarn Aris? ER dette det samme som en dåp eller er det bare en kunngjøring om at barnet er født? Skulle gjerne ha fått tolket etternavnene til de to foreldrene, spesielt morens etternavn er av av stor interesse. Med hilsen Greta Storm Ofteland

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Bjørn Davidsen

Det var barnemora som vart "introdusert", avdi ho vart rekna som kyrkjeleg "urein" etter fødselen. Du finn òg omgrepet "indledet" som var det same, avdi presten følgde kona inn i kyrkja - mot betaling, sjølvsagt. I røynda var vel dette berre ein måte å skaffe presten meir løn. "I" skjedde ei tid etter dåpen - og du finn i beste fall både namnet på barnefaren og barnemora nemnd, i verste fall berre mannens namn. Eg kan ikkje sjølv hugse å ha sett namnet på barnet i samband med dette, men nokre prestar kan nok ha spandert blekk på det òg, om betalingen hadde vore god nok.Det finst elles ei forteljing om korleis den skikken vart avskaffa i Hyllestad i Sogn, ved at ei kone ikkje ville følgje presten arm i arm opp kyrkjegolvet, men gjekk åleine. Presten vart då så skamfull at han tusla rundt kjerka og inn ei annan dør til koret. Sidan vart det visst ikkje meir "intro" der i garden, om vi skal tru dottera til denne kona.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

(1709)Festo Pentecosta "Introduceret Anders strømmens Qvinde Karen eftter et drengebarn Aris"

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Greta Storm Ofteland

Takk for raske svar. 1)Hvor lenge var kvinnene "urene" etter fødselen, og når omtrent kunne dåpen finne sted i forhold til fødsel og introduksjon i kirken. 2)Finnes det noe publisert over latinske "fraser" som ble brukt innledningsvis ved kirkelige hendelser og handlinger. Ville ha lettet lesingen i så gamle kirkebøker betraktelig, tror jeg. Hilsen Greta

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

1) Dåp skulle etter loven skje innen 8 dager etter barnets fødsel. Introduksjonen skjedde nok ofte 5-6 uker etter fødselen, men variasjonen har trolig vært ganske stor. 2) Her vil Olav Heskestad: Kalender for historie og ættegransking (utgitt av Universitetsforlaget) være til stor hjelp.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.