Gå til innhold
Arkivverket

[#1464] Flyttemeldinger, Bergen


Gjest Greta Storm Ofteland
 Del

Recommended Posts

Gjest Greta Storm Ofteland

Når begynte man å registrere flytting fra et sted til et annet i Norge. Finnes slike "flytteprotokoller" for Bergen event. hvor gamle er disse og hvor finner man dem. Hilsen Greta S.O

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Politiemsterens flytteprotokoller inn/ut fra 1811, men med enkelte lakuner. Passtavngen opphevet 1860, deretter mindre nøyaktig registrering til ut på 1890-tallet. Fra 1900 flytteprotokoller etter nytt mønster, inn- og ut av fattigkommunen. I Bergen overtar folkeregisteret registrering av flytting inn og ut i 1912. I andre kommuner er normalt protokollene for flytting inn og ut av fattigkommunen ført til 1943, da vi fikk landsdekkende lov om folkeregister.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Bakgrunnen for registrering av flytting var at botid avgjorde hvilken kommune som hadde forsorgsansvar for den enkelte. Siste to års sammenhengende botid ville medføre at den kommunen fikk det økonomiske ansvaret. Da måtte man ha et system som viste når man flyttet inn og ut. Det var selvsagt først og fremst de gruppene som man kunne frykte ble en økonomisk belastning, men alle skulle nok i prinsippet registrere seg. Og selvsagt var det mange som unnlot det. Vi har register til flytteprotokollene for Bergen 1900-1912 (ikke lagt ut på nettet), og har der vel 24000 navn, eller altså et par tusen registrerte flyttinger i året.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.