Gå til innhold
Arkivverket

[#1574] Pantebøker


Gjest Knut Bryn
 Del

Recommended Posts

Gjest Knut Bryn

I årsmeldingen for arkivverket 1999 står det flg.: "I statsarkivene i Bergen og Hamar pågår fortsatt Tinglysningsprosjektet, som går ut på å ta opp det eiendomshistoriske materialet i pantebøker og panteregistre opp til 1935." Jeg er klar over at dette gjelder mikrofilming og ikke digitalisering, men det kunne likevel være nyttig å vite litt mer om denne kilden.Er det noen nettside som gir oversikt over hvilke pantebøker som finnes og hvilke som er mikrofilmet? Hvis ikke, kan jeg kanskje spørre hvordan status er for Indre Sogn?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Status er at alt tinglysingsmateriale som er å finne i statsarkivene i Stavanger, Bergen, Hamar og Tromsø er ferdig filmet, mens arbeid pågår med materialet fra Kristiansand og Kongsberg, mens materialet fra Trondheim og Oslo gjenstår. Prosjektet kom i gang i 1995, og ventes fullført ca. 2004.Meningen er å digitalisere filmene, noe som allerede er gjort for deler av materialet. Meningen er videre å legge det digitaliserte materialet ut på nettet.For Indre Sogn er full status: Pantebøker 1733-1935 (pantebøker nummer 1-29) er filmet, og finnes på 13 filmruller.Panteregister nr. 1-33 (ca. 1829-1945) er filmet, og finnes på 7 filmruller.Personalpanteregister 1802-1983 er mikrofilmet, og finnes på en filmrull.Motorvognpanteregister 1953-1980 er mikrofilmet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Bryn

Takk for raskt svar. Ett spørmål til: Betyr dette at pantebøkene for Indre Sogn 1733-ca.1829 som formodentlig er kronologisk ført, er uten register? Eller er det kanskje en form for register i hver enkelt protokoll?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Inge Eikeland

For pantebøkene 1733-1751 er det register på kartotekkort.For perioden 1751-1784 er det register bak i protokollene.For perioden 1784-1813 er det register på kort.For perioden 1813-1829 er det et eget register.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Thorud

Det er fristende å spørre om det er tatt noen beslutninger om når det digitaliserte materialet skal ut på nettet? Skal "hele landet" mikrofilmes først?mvh Geir

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Vi har fått skannet materiale tillsvarende 2 CD-er, 14-15000 sider, og dette er det som først vil bli lagt ut. Vi må få testet om kvaliteten er god nok, og at systemene som skal gi tilgang til materialet fungerer. Kostnaden med å svart/hvitt skanne er relativt beskjeden, men kanskje må vi bruke gråtoneskanning for å få godt nok resultat. Vi er fortsatt i prøve og feile-fase. Men noen grunn til å vente til alt er filmet ser vi slett ikke.På den andre siden utvikles teknikkene og utstyret så raskt at vi tror man kanskje ikke skal forhaste seg heller.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnfinn Kjelland

Et spørsmål i samme gate: jeg mener å huske at i samband innføring av elektronisk grunnbok ca 1990 ble den siste generasjonen av grunnboksregister (på kort) hos sorenskriveren mikrofilma (på 16 mm film), og at kommunene fikk tilbud om å kjøpe disse filmene. Jeg rekner det som sjølsagt at Arkivverket også fikk kopier av filmene, eller i alle fall de originale kortene? Inngår noe av dette i planene for digitalisering og utlegging på veven?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Grunnbøkene er filmet på 16mm film. Noe av denne filmingen er gjort om igjen (1999-2000). Meningen er, såvidt jeg kjenner til, at hele dette materialet skal over på CD-er. Men dette vil ikke skje i regi av Arkivverket, derimot i regi av Justisdepartementet med undertliggende organer.Vi har så langt ikke fått kopier av filmene/kortene, men vi håper på å få CD-er når de er ferdige.Vi vil nok ikke ha rettigheter til å legge dette materialet ut på nettet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.