Gå til innhold
Arkivverket

[#1619] Borgerbrev


Gjest Steinar Sletten
 Del

Recommended Posts

Gjest Steinar Sletten

Hva er et borgerbrev og hva inneholder dette ? Jeg ser at det finnes borgerbrev fra Bergen 1866-1916 her og har funnet Johan Severin Olsen der. Han var oppført som skipsfører der den 04.mai 1906. Der står også et nummer bak (38) henviser dette til en liste en plass ? Og er den eventuelt tiljengelig ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jan Oldervoll

Å ha borgarbrev var rett til å driva borgarleg næring i ein by (handel og handverk). Om det verkeleg eksisterte noko brev, veit eg ikkje. Men det me har bevart er protokollane der alle som fekk borgarbrev vart innførte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Det var nok et brev (jfr. akademiske borgerbrev), utstedt av magistraten for å godtgjøre av vedkommende hadde rett til å utøve sin handel eller sitt håndverk. For å få borgerbrev måtte man dokumentere at man hadde de nødvendige kunnskaper og ferdigheter.Den databasen som ligger ute for Bergen 1866-1916 er bygd på en protokoll som nå er plassert i Bergen politimesterembete's arkiv, og den inneholder nok ikke informasjon ut over det som er tatt med i databasen. Men etter 1902 finnes det i samme arkiv svenneprøveprotokoller for håndverksfagene, som gir mer utfyllende opplysninger om de avlagte prøvene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.