Gå til innhold
Arkivverket

[#1666] Hva betyr "søelægd"


Gjest Tore Næss
 Del

Recommended Posts

Gjest Tore Næss

I kirkeboka for Bragernes 1793 er det under dåpsinnføringen i, (navnerubrikken), for nesten alle guttebarna skrevet noe som jeg leser som "søelægd". Et forslag til betydning er at det har noe med innrullering til sjøforsvar å gjøre, siden det bare står på guttebarna. Det er selvsagt ikke mulig å se om dette er skrevet inn med en gang eller mange år senere. Noen andre forslag?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Fra tidlig på 1700-tallet var utskrivingen av soldater delt mellom landkrigskommissariat og sjøkrigskommissariat. Sørkrigskommissariatet hadde ansvar for kystområdene, og skulle skaffe matroser og loser m.m. På 1790-tallet ble mannskapene registrert allerede ved fødselen (f.eks. i stamrullene fra 1795 av), og altså klassifisert til sjølegd eller landlegd allerede ved dåpen. Prestene skulle årlig sende inn lister over fødte, konfirmerte og døde av mannkjønn.Lesemåten "søelægd" synes altså å være riktig, og forteller i hvilke ruller man kan finne igjen guttene.Inndelingen i land/sjølegder ble endret 1803-1805.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore Næss

Takk for kjapt svar, (har dere aldri fri på DA). Skylder å gi kredit til arkivaren på Statsarkivet på Kongsberg som også var inne på dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.