Gå til innhold
Arkivverket

[#1700] Manger før kirkebrannen i 1759


Gjest Christian Haugland
 Del

Recommended Posts

Gjest Christian Haugland

Det finnes ikke kirkebøker for Manger fra tiden før 1759, da kirken brant. Jeg har hørt at det finnes militære stamruller som skal være gode kilder for første halvdel av 1700-tallet. Hvordan ble disse ført, er de tilgjengelige på Statsarkivet, og hvor lette er de å lese for en amatør i gotisk skrift? Finnes det dessuten andre kilder fra denne tiden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

I arkivet etter Innrulleringssjefen i Bergen finner man bl.a. Hovedrulle 1749-1777, der man kan blad seg far gard til gard og få opplysninger om legdsmenn, oppsittere, husmenn, tjenere og barn. Det blir normalt opplyst når vedkommende er død, og alderen. I stiftamtmannsarkivet finnes det en rekke militære ruller mellom 1716 og 1740. Elna F. Luker, Salt Lake City, har laget avskrifter av disse militære rullene, og hun har samlet stoff fra skifter og pantebøker i tillegg til de militære rullene. Dette har hun samlet gard for gard. Hennes stoffsamling er (bl.a.) å finne i Statsarkivet i Bergen.Arbeid med bygdebok for Manger pågår. Tingbøkene for Nordhordland finnes i avskrift (under hjemmesiden til Statsarkivet i Bergen) 1641-1740, og gir gode opplysninger bl.a. fra Manger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.