Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Rolf Steinar Bergli

[#1820] Hvor mye av kildene er registrert

Recommended Posts

Gjest Rolf Steinar Bergli

Jeg har noen spørsmål det er umulig å svare på, men som det hadde vært interessant å fått litt hjelp til å få noen kvalifiserte gjetninger på:Hvor mye av norske arkivers persondata foreligger på digital form? (Herunder bl.a. folketellinger, kirkebøker, skifteprotokoller, militærruller, emigrantprotokoller, matrikler, tingbøker, osv osv.)Går det an å anslå et prosenttall? Regner med at svaret blir i promille. Det hadde også vært interessant med et tall som gjelder folketellinger og kirkebøker, som jo er de kildene der man har kommet lengst?Hadde vært interessant å kunne presentere noen kvalifiserte gjetninger på dette, for å illustrer status i dag. Også for å poengtere at man ikke kan regne med å komme hverken langt eller kunne gå grundig til verks bare ved å sitte foran datamaskina og klikke seg fram. Et annet poeng er jo å få fram viktigheten med å få med flere på den store dugnaden det er å være med på kilderegistreringsprosjektene.Takknemlig for svar!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jan Oldervoll

Dette er ikkje godt å svara på. Me har no ca 4 millionar postar av folketeljingsmaterialet. Dette er ca 60% av det som er råd å leggja ut av dette materialet. Kyrkjebøker? Fem gonger det me har av folketeljingsmateriale? Av den storleiksorden. Når det gjeld resten av personmaterialet. Men om me berre tek skifteregistera og matriaklar, er dette overkommeleg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tore H Vigerust

Det er per idag uråd å gi tall for hvor mye persondata som virkelig finnes i våre arkiver, og derfor også umulig å anslå hvor mye av dette som er digitalisert. Hva som i imidlertid KAN være mulig, på sikt, er å gi tall for det eksisterende antall volum arkivmateriale eldre enn for eks. år 1905, og hvor mange volum (målt i antall katalogenheter) av dette som er digitalisert. Ta f.eks. Riksarkivets militærarkiver eldre enn 1814. Det dreier seg muligens om over 1000 hyllemeter. Det skulle bli minst 10.000 arkivenheter (volum). La meg gjette at de digitaliserte delene av dette i sum utgjør ca 10 enheter. I beste fall. La oss gjette på at Rentekammerets reviderte byregnskaper for tiden 1630-1814 utgjør 50 hyllemeter, omregnet til anslagvis 500 enheter. Av dette tror jeg at et sted mellom 10 og 20 enheter er digitalisert. Det er nok igjen til dere andre! Hilsen Tore.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.