Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Aase R.Sæther

[#1932] Folketelling Bergen 1815

Recommended Posts

Gjest Aase R.Sæther

Kor fullstendig er denne tellinga? Eg leitar fåfengt etter fleire personar som er i Bergen i 1801 og døyr på 1820-talet - ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Folketellingen i Bergen 1815 viser et lavere folketall enn det tellingen i 1801 hadde vist for byen. Det har ført til at mange har tvilt på fullstendigheten av tellingen, og 1815-tellingen har nok jevnt over hatt et dårligere rykte på seg enn 1801-tellingen. Men for Bergen har man navnelister som i 1801, og man har mange steder bevart to sett. De kravene som ble stilt til gjennomføringen av tellingene i 1801 og 1815 var langt på vei de samme, om vi ser bort fra at den første skulle være fullstendig med navn, den andre statistisk. (Men i Bergen gjennomførte man den med navn.)Knut Geelmuyden har i sin hovedfagsoppgave arbeidet med de to tellingene for Bergen, og med befolkningsutviklingen den mellomliggende perioden, og hans konklusjon er: "Folketellingen 1815 for Bergen er gjennomført på en tillitvekkende måte og har i prinsippet mindre risiko for underregistrering enn 1801-tellingen fordi nesten alle hus ble markert i 1815. Underregistrering av personer er ikke dokumentert."Det hadde vært vanskelige år mellom 1807 og 1814. Mange mennesker har forlatt byen på leiting etter arbeid. Det er derfor mulig at personer som har vært i Bergen før og etter 1815, ikke var tilstede ved tellingen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Aase R.Sæther

Takk for grei forklaring! (Og ære vere bergenserane som tok seg bryet med å registrere namn sjølv om dei ikkje var nøydde).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.