Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Bjørn Gundersen

[#2059] FT 1865

Recommended Posts

Gjest Bjørn Gundersen

Jeg lurer på hvorfor en del gårder som lå i datidens Evenes sogn (Ofoten) i Nordland (nåværende Ballangen Kom.) i denne folketellingen er havnet i Trondenes sogn i Troms fylke? De gårdene jeg har lagt merke til er Brugsåsen og Kvanmo. Kan det være eiendommer som lå under Trondenes kirke eller er det rett og slett snakk om feilførte lister? I FT 1875 ligger disse gårdene i Ofoten. Hilsen Bjørn

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Lars Nygaard

Dette var et godt spørsmål. Jeg har tatt en titt i originalkilden, og der er disse gårdene og flere andre i området innført under Evenes sogn i Ofoten prestegjeld. Siden folketellingen i 1865 på landet ble tatt opp etter geistlig inndeling, er dette det korrekte.I kilden er det imidlertid markert med departementets karakteristiske blå blyant at disse gårdene "tilhører Trondenæs Thinglag", og dermed vel også Trondenæs herred (verdslig inndeling).Registreringssentral for historiske data (RHD), som har dataregistrert 1865-tellingen for det meste av Nordland og Troms, har tydeligvis valgt å organisere sin database kommunevis, og har derfor overført disse gårdene fra Ofoten til Trondenæs.De vil muligens bli flyttet tilbake ved senere oppdateringer av databasen i Digitalarkivet. Takk for tipset! Det er også sendt til RHD.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Bjørn Gundersen

Hei ! Ser at dette ikke er rettet opp ennå [url="http://digitalarkivet.uib.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=3&filnamn=f61914&gardpostnr=187&merk=187#ovre>Lenke Disse gårdene har aldri lagt i Troms fylke, men lå og ligger i Nordland fylke. De lå under Salten og Ofoten tinglag i 1865. De hørte til Ofoten fjerding. Folkene her hørte til Ofoten prestegjeld og Evenes sogn. I 1875 er de plassert riktig

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anette Skogseth Clausen

Vi kan ikke redigere RHD sine data. RHD baserer seg på kommunal inndeling og det må vi bare forholde oss til. I databaser registrert av registreringsenhetene i Digitalarkivet har vi beholdt den originale prestegjeld-inndelingen.Hvis/Når RHD foretar et skifte fra kommune til prestegjeld, kan vi ta imot deres nye data og oppdatere, men inntil det skjer, må det stå som det står, dessverre.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.