Gå til innhold
Arkivverket

[#2080] Iver Olavson Qvamsøe: ble han begravet på St. Mart


Gjest Hans Mathisen
 Del

Recommended Posts

Gjest Hans Mathisen

Jeg har fått opplyst at det fantes en St. Martins kirkegård i Bergen og at gravlagte der ikke finnes på DA. Er det mulig å få sjekket hvorvidt Ivar/ Iver Olavson/Olson Qvamsø(e), født 1778 i Kvam, ble gravlagt på denne kirkegården, og i tilfelle når? Finner nemlig ikke hans begravelse i de data som ligger på DA.Han giftet seg 17.10.1802 i Korskirken med Maria Jørgensdatter, og hun skal være gravlagt på St. Martins i 1812. Er døds- og/eller begravelsesdato angitt for henne?Vennlig hilsen Hans Mathisen, tophat@online.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

"Enkemand og Fourer ved Livkompagniet Iver Olsen Qvamsøe fød i Strandebarm død d. 6 May gl. 33 1/2 A. - registrert under 12. mai 1813 som "Lig paa St. Martini Kirkegaard"."Fourer ved Liv kompagniet, Iver Olsen Qvamsøes Kone Marie JørgensDatter fød i D.K. Sognet død den 12 Februar gl. 38 A."Jeg skal se på filen for å finne ut hvorfor disse er falt ut i nettutgaven. De er registrert, og står i papirutgaven.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Mathisen

Til Yngve Nedrebø:Tusen takk for hjelpen! Nå vet vi altså at han døde som enkemann, vel ett år etter sin kone. Så var de altså ikke skilt. Men opplysningen om at Ivers kone Marie JørgensDatter skal være født i D.K. Sognet - som jeg leser som Domkirkesognet i Bergen (?) - virker merkelig, siden vi fortsatt ikke finner noen Marie/Maria Jørgensdatter døpt på noenlunde riktig tidspunkt, hverken i DK eller noe annet sogn i Bergen. Den nærmeste synes å være Maria Jørgensdatter Brunchorst, døpt i Nykirken 06.03.1770. Men det virker lite trolig at hun skulle opptre senere i kildene uten å benytte navnet Brunchorst, ikke sant? Dessuten er jo 1770 litt i tidligste laget, ut fra Maries alder ved død, 38 år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Mathisen

Om kildenes pålitelighet.Når man støter på klart motstridende opplysninger i kildene, kommer man ikke utenom å måtte vurdere sannsynligheten for at den ene eller den annen opplysning er mest å stole på. I tilfellet Maria Jørgensdatter opptrer et slikt tilfelle:Ved hennes begravelse i 1812 oppgis at hun er født i Domkirken sogn (i Bergen) og døde 38 år gammel. Men hun finnes ikke døpt i Domkirken omkring 1774. Dog finnes en Marthe Jørgensdatter døpt i DK 1774. Skal vi så tro at opplysningen om hennes fødested ved begravelsen er riktig, og følgelig at dåpsinnførselen er feil? Eller er det mer trolig at dåpsinnførselen (av Marthes dåp) er korrekt nok, og at "vår" Maria Jørgensdatter er døpt et ganske annet sted? Selv heller jeg til det siste alternativ, men hva mener andre om dette?Hvor pålitelige er skifteprotokollene? Kan man f.eks. alltid gå ut fra at barn som ikke nevnes blant dem som arver, må være døde? Her er et eksempel:En sterk "kandidat" som "vår" Maria Jørgensdatter er en Mari Jørgensdatter, født 1774 på Domsten i Davik i Sogn og Fjordane og døpt der 11.09. Hun er datter av "Jørgen og Marthe Dommesteen". Av de ikke færre enn 4 parene (!) med akkurat disse fornavnene og med tilknytning til Domsten omkring 1774, lar det seg gjøre å konkludere rimelig sikkert med at foreldrene hennes var husmann Jørgen Knudsen og Marthe Erichsdatter Domsten. (Resonnementet som fører til akkurat denne konklusjonen er litt lang og jeg utelater den derfor her). Denne Mari er ikke funnet hverken konfirmert, gift eller begravet i Davik, og finnes heller ikke der i 1801. Det er derfor tenkelig at hun har flyttet (blitt bortsatt?). Men ved skiftet etter moren, datert 29.05.1798, er hun ikke nevnt blant barna som arver. Kan det forekomme slike feil i skifteprotokollene? I utgangspunktet trodde jeg ikke det, og antok derfor at hun må være død (men altså ikke i Davik) før 1798 , men så viser det seg at heller ikke Maris bror Erich er korrekt opplistet blant barna. På den annen side listes en Knud for mye. Og i et skifte etter en av de andre Jørgen Domsten, i 1797, er en datter Ingeborg blitt til Synneve. Når slike feil faktisk kan påvises, er det ikke da mulig at datteren Mari rett og slett kan være uteglemt? Kan det m.a.o. ikke tenkes at Mari lever, f.eks. i Bergen, i 1798?(Det er, i en tidligere diskusjon her, sannsynliggjort at navnet Mari ble endret til Maria/Marie ved flytting fra f.eks. Sogn og Fjordane til Bergen. Ingen heter Mari i Bergen i 1801).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.