Gå til innhold
Arkivverket
Gjest I-Lise Haga Aastad

[#2167] Kjøpesum/størrelse på gårder ca. 1860

Recommended Posts

Gjest I-Lise Haga Aastad

I folketelling for Hordaland 1865 (Osterøya) står et gårdsbruk f. eks oppført med 1 hest, 12 kyr, 28 får, 2 svin, 5 havre og 5 1/2 poteter.Spørsmål: a) hva betyr 5 havre/5 1/2 poteter? b) kan man av dyrehold/dette med havre og poteter lese noe om størrelsen på gården? c) hva kan eventuelt et slikt bruk koste ved kjøp? Nytt emne: Ved bedrageri/mordmistanke rundt ca. 1860, hvor kan jeg finne informasjon om hvordan en eventuell saksgang/behandling ville være?Takk til de som kan hjelpe meg!!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ole E. Yttri

Ved folketellingen i 1865, og de senere, er det som ble sådd oppgitt i tønner når det gjelder korn og poteter. Så dette året sådde man 5 tønner havre og satte 5 1/2 tønne poteter på denne gården.Enkelte ting er oppgitt i andre mål, f.eks grasfrø, som er oppgitt i skålpund, der det er aktuelt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Saksgangen i mord/bedrageri-saker i 1860 er nok ikke så helt forskjellig fra våre dagers. Kom mistanken Øvrigheten for øret, eller ble den anmeldt, ville lensmannen måtte melde forholdet til Futen, som fungerte som politimester i landdistriktene. Saken ville bli etterforsket, eventuelt med rettslige forhør (hos sorenskriveren og inntatt i ekstrarettsprotokollene). Deretter ville påtale bli vurdert av fut/amtmann, og ved beslutning om å reise sak ville den gå til sorenskriveren for pådømmelse, med mulighet til anke til stiftsoverrett og eventuelt til Høyesterett.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.