Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Hans Mathisen

[#2546] Sogneprest i Jølster Rasmus Fischer

Recommended Posts

Gjest Hans Mathisen

Etterlyser etterslekt til Rasmus Fischer, som var sogneprest i Jølster i årene fra 1696 til han døde i 1749. Hans kone het Anne-Katrina. De skal ha hatt 4 barn, deriblant sønnen sersjant Rasmus Fischer, g.m. Ingeborg Andersdatter, og en datter som ble g. m. kapellanen Hans Berg.Sersjanten er muligens en av min kones aner. Er takknemlig for enhver opplysning vedr. denne slekten. mvh

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Rasmus Rasmussen Fischer, født ca. 1671, kom til Jølster som sokneprest i 1696, og giftet seg med Anne-Katrine Clausdatter Gammel, datteren til forgjengeren. De fikk to sønner (Rasmus, født 20. mai 1698, døpt 26. i samme måned og Claus, døpt 19. januar 1704), og to døtre (Claudia Cathrine, døpt 8. sept. 1701, og Karen Kristine, døpt 25. oktober 1709).Den yngste datteren giftet seg i 1738 med kapellanen Hans Henrik Berg, og de to drog siden til Danmark. Claudia Cathrine fikk først et barn med en av prestedrengene, men ble siden gift med en underoffiser i Nordfjord.Sønnene Rasmus og Claus valgte militær løpebane, men uten å drive det særlig langt. Claus må være død alt midt på 1720-tallet, mens Rasmus Rasmussen Fischer (1698-) giftet seg med Ingeborg Andersdatter Sandal, og fikk mange barn, hvorav de fleste drog til Bergen. Lykken smilte slett ikke til alle, den ene sønnen (Ulrich Fredrik Christian Fischer, døpt 28. juli 1738) døde som livstidsslave på Bergenhus etter flere dommer for tyveri.Biskop Pontoppidan var i Jølster etter at Rasmus Fischer var død, og han var alt annet enn generøs i sin omtale av den avdøde prosten - som han mente ikke en gang ville vært verdig til å være "Bælgtræder" i kirken. Andre steder står det at Rasmus Fischer hadde tapt sin formue, dels i en uheldig prosess, dels på sine "ilde opdragne Børn". Prost Rasmus Fischer var også flere ganger i strid med menigheten, som blant annet beskyldte ham for drukkenskap og hor (dog uten at dette kunne bevises).Sersjantens datter Berte Malene Rasmusdatter Sandal giftet seg 26. desember 1744 med Nils Larsen Helgheim, og de har stor etterslekt i Jølster og andre steder.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.