Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Otto Jørgensen

[#2656] Mikkel Mikkelsen (ca 1730 - 1815), Bjørkavågen, Bo

Recommended Posts

Gjest Otto Jørgensen

I følge Borgund og Giske bind 3 s. 137 av Ragnar Øvrelid (1964), står det : Sist i 1760-åra flytta Alsing til Vestnes og busette seg der, og Bjørkavågen vart liggande folketom til 1772. då kjøpte kjøpmann Jochum Gierchen i Ålesund garde, og bygsla ut til Mikkel Mikkelsen (ca 1730 - 1815), br. 1772 - 1805. Mikkel var frå Nordfjord eller Sogn, og kona hans heitte Anne Dorte Simonsdtr. (d. i 1809) Han vart andre gong gift med Dorte Petrine Martimusdtr. Eidsnes (1791 - 1878). Mikkel kjøpte garden til sjølveige i 1780. Han reiv ned futelåna, og bygde ny stove, 9 alner lang, av grovt tømmer. Mikkel og kona skulle vere frå Nordfjord. Han var nok ein velstandsmann då han kom hit, og han la sikkert heller ikkje så lite her ppå garden.Da 1. kona til Mikkel døde 1809 var skifteboet på over 2200 rdl gjeldfritt, bl.a. nevnes hest, 15 kyr, 1 okse, 6 kviger, 8 sauer, 6 verar og 7 lam, 11 geiter, 6 bukker og 5 kje. Bygningene var 2 stuer, stabbur, 2 fjøs, 2 løer, stall 2 sauefjøs, smie og åttringsnaust.Noen av husene stod sikkert igjen fra Alsing som bodde på garden sist i 1760-åra. Garden ble samtidig taksert til 700 rdl. Det kunne såes 12 t. havre og 1-1/2 t. bygg (8 foll) og fødast 40 klavebudne krøtter og 40 småfe og 3 hester om sommeren. ------------I bunnen betyr dette at Mikkel var velholden da de kom til Borgund. Uten hell har jeg lett etter navnen til hvor Mikkel kom fra; det er klart at han har hatt en del penger slik at en eller annen plassen har det vel forekommet et skifte hvorfra en bra slump penger har havnet hos Mikkel.Mikkel kan selvfølgelig skrives på mange ulike måter og det er vel muligens her jeg har oversett noe; Mikkel, Michel, Mechel, Mechol, Melchior etc etc ???Sitter noen med arveoppgjør hvor avtagerne er borte ??

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tor Andersen

Jeg tror det er bryllupet til MM og (A)DS du finner på:Lenke

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Otto Jørgensen

Jeg skulle inn og kontrollere linkene til de to siste meldingene, men det var nå blitt ukjent linker. Muligheter for å finne tilbake til kilden ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Bjørn Jonson Dale

1792 var enkemannen Anders Mikkelson (c1745-1805)fra Rindal eller Rindane i Eid, Nordfjord, i Borgund for å finne seg ny kone (ekta Karen Jonsdt Breivik); nokre år seinare, 1798, var han også i Borgund og nytta då høvet til å bli 'stamfar' for Skutvikslekta i Ålesund. I alle fall: Anders Mikkelson hadde tilhald i Birkevågen (gardsnamnet oppdikta av futen Andreas Møller, som ikkje likte å bu i Galtevågen), og eg meiner dette kan tyde på slektskap med rikegnafsen Mikkel Mikkelson.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Otto Jørgensen

Til innlegg 2 og 3. Her virker ikke linkene?Til innlegg 5. Opplysningen om Anders og hans opphold hos evt. broren Mikkel er interessant. Er det flere opplysninger rundt Anders som kan tilsi at han kan være i slekt med Mikkel. Hva er kilden til den noteringen at han var i Borgund og hos Mikkel i 1792 og 1798 ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Bjørn Jonson Dale

Kildene om at Anders Mikkelson hadde tilhald i Birkevåg er fra kirkebøkene i Borgund. Disse ligg ute på nettet, men ikkje opplysningar om mellombels tilhaldsstad, forlovarar osv. 1792 hadde Anders tilhald i Galtevågen, 1798 derimot på Steinvågneset i Ålesund. Den fullstendige innføring i kirkebok er slik:(døypte 1792, lnr 76) Aagen Andreas (mor:) qvindemennesket Anne Aagesdt Lundnæs (far:) en gift Mand af Nordfiord Anders Michelsen Rinddal, som da oppholdt sig i Steenvognæss, hvor hun tiente. Nu ligger hun i barselseng i Skarbøviigen (fadrane var ikkje av Mikkel-slekta).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tor Kvien

Faren til Anders Mikkelsen Rindal var Michel Anderson Biørlo, Eid, bonde på Rindal fra 1721. Han var gift 3 ganger, og den eldste sønnen var Peder Michelson Rindal som døde 23 år gammel i i 1743.De andre barna må derfor være født etter 1720. Det er bare Peder og Anders som er nevnt i Bygdeboka for Eid, men sønn nr. 2 ville etter tradisjonene vært naturlig å kalle Michel etter farfaren. Peder var oppkalt etter morfaren på Rindal.I bygdeboka står at Anders Mikkelson var gift andre gangen med Kari Olsdtr, men dette kan selvfølgelig være feil for Jonsdtr. Ekteskapet må være inngått etter 1789 da første kona døde.Jeg har ikke sjekket om det finns noe skifte etter Mikkel/Mickel/Michel Anderson Rindal. Hvis noe slikt finns, vil du kanskje se om det er en sønn, Mikkel Mikkelsen. Mikkel Anderson døde 79 år gammel i 1737 i følge bygdeboka.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.