Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Kerstin Ekeland-Sjöberg

[#2695] Brynhilde Benkestok och Hans Teiste Bjelland....

Recommended Posts

Gjest Kerstin Ekeland-Sjöberg

Jag har funnit hänvisningar i Wieseners "Nogre vestlandske embedslekter..." att en dotter till Hans Teiste Bjelland och Brynhilda Benkestok kan vara gift in i släkten. I ett TV-program om Norsk Hantverk som visades i svensk tv fanns en krona som en brud vid namn Benkestok skulle ha haft vid sin vigsel. Är det någon som vet mer om detta? Är bruden Brynhilda Benkestok och vad vet man mer om henne, hennes förfäder, hennes gifte och eventuella barn? Blev hemskt nyfiken när jag plötsligt kände igen ett efternamn ( de sa säkert hennes förnamn men jag är inte säker på om det var Brynhilda). Tackar på förhand. mvh Kerstin

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ole E. Yttri

Det nyeste som er skrevet om Benkestokk-slekten er vel rapporten som ble utgitt til Benkestokk-seminaret den 14-15 august 1999. Den er på ca 110 sider, og kan skaffes fra Norsk Slektshistorisk Forening.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anne Grete Mensen

I boken ”Slægten Benkestok” av Wilhelmine Brandt er det gjengitt et dagboknotat av Absalon Beyer i Bergen, der det storslåtte bryllupet når Brynhilda Trondsdatter Benkestok gifter seg med Erik Hanssøn Schønnebøl i 1565, er beskrevet.. Det var kanskje denne bruden som var omtalt i TV-programmet? Den Brynhilda Benkestok som var gift med Hans Teiste (død 1624) var datter av Brynhilda Trondsdatter sin bror Tord. ”Slægten Benkestok” har ikke med noen barn av Brynhilda og Hans.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kerstin Ekeland-Sjöberg

Tack för svaren ovan. Hur långt går släkttavlan från Brynhilda Trondsdotter (och hennes bror) baköver i tiden? Även om inte "min" Brynhildas barn finns med så kanske det är idè att skaffa skriften om hennes fars sida är omnämd.Det verkar ju vara något mycket speciellt med släkten när det anordnas seminarium om den.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anne Grete Mensen

I følge ”Slægten Benkestok” hadde hadde den Brynhilda som var gift med Hans Teiste to andre søsken, nemlig Trond Benkestok til Jordanger og Hananger,(død før 1624) og Anna Benkestok. Deres far var Tord Trondssøn Benkestok til Jordanger (f.15…., død 13.09.1587) . I 1578-79 ble han forlenet med Salten len og i 1583 ble han lagmann i Steigen. Han var gift med en datter av Jens Pedersen til Bro ( Sundfjord). Tord hadde 5 søsken: 1) Jon Trondsøn Benkestok til Melø (død før1593) gift med Birgitte Nielsdatter – 9 barn, 2) Berete Trondsdatter Benkestok, død før 1570, barnløs, 3) Adelus Trondsdatter Benkestok til Hananger og Lunde ( f.ca. 1530, død mellom 1604 og 1607) gift med Christopher Erikssøn (f.ca 1520 på Fyn, død 1563 Bergen), 1 sønn som døde ung, 4) Kirstine Trondsdatter Benkestok (død 21.02.1572 på Torget i Brønnøy) gift med Axel Henrichssøn Gyntersberg av pomersk adelig slekt (død 1588 på Torget) – 10 barn, 5) Brynhilda Trondsdatter Benkestok (død 12.09-1567 på Nordmøre) gift med Erik Hanssøn Schønnebøl,(f.ca 1530 på Fyn, død ca 1595) – ingen barn vokste opp. Deres foreldre var: Trond Tordssøn Benkestok til Melø, Jordanger og Hananger (f. ca. 1490, død 14.02.1558 i Bergen), forlenet med Lærdal, Herjedalen og Sundmøre, fogd på Bergenhus, gift med Anna Jonsdatter (død 27.11.1569 i Bergen). Trond hadde en bror: Anders Benkestok. Anders’ datter Adelus var gift med lagmann i Trondheim, Henrik Jørgensen Staur (d. 1609). Foreldre til Trond og Anders: Tord Trondssøn Benkestok til Haraldseid, gift med Sigrid Urup eller Anne Flemming Bosdatter. Tord hadde en bror: Anders Trondssøn Benkestok. Deres foreldre var: Hr Trond Tordssøn Benkestok til Talgø, som var med i Norges rikes råd, gift med Ingeborg som var datter av Ulvilde Jonsdatter Smør ( jeg lurer på om hennes far da er Jon Svalesen Smør (1420-1483), høvedsmann i Bergen, eier av Smørsgården). Trond hadde en bror , Jon Tordssøn Benkestok, som i 1435 utstedte et vitne om forlik mellom erkebiskop Aslak Bolt og Halvard Halvardssøn. Far til Jon og Trond er da stamtavlens far Tord Benkestok, som man ikke vet så mye om.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Fjeldsgård

Agder Historielags årbøker for 1988 (nr. 64) og 1986 (nr. 62) har artikler om smør/benkestokk

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jo Rune Ugulen

Boka "Slægten Benkestokk" kan *ikkje* brukast som kjelde for dei eldste opplysningane om denne ætta. Dei er mange stader direkte feilaktige. Til dei som har interesse av å finna kva som er forskingsstatus i dag, er det som Ole Ytri har nemnt, utgjeve ei seminarrapport frå Benkestokk-seminaret i Meløy i 1999. Heftet kan enklast skaffast frå Tore Vigerust på e-post: toreher@online.noArtiklane i Agder Historielags årbøker kjenner eg ikkje. Kven har skrive dei?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Fjeldsgård

Artiklene er skrevet av Bjarne Skarpengland.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.