Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Lillian Koehler

[#2717] Jens Jakob Bergs sønn eller pleiesønn

Recommended Posts

Gjest Lillian Koehler

Godt nytt år til alle!Serine Bergithe Salvesen f. 20/9-1830 i Bergen gifter seg 2/4-1872 i DK med enkemann Jens Jakob Berg f. 1831, Fredriksvern.I 1875 tellingen står Jens Jakob Berg med adr. 12-55 og er tilsjøs som fyrbøter. Merknad i tellingen: "Mand til den ovenfor under 10 anf.Kone". Som nr. 10 på 12-55 står imidlertid en Bertel Olai Marius Bans, pleiesønn, f. 1871, DK, Bergen. (Bertel er sønn av Johannes Gerhard Buntz f. 1836 og Berte Oline Olsen f. 1841. Berte Oline dør 3 uker etter Bertels fødsel.)I 1891-tellingen bor Jens Jakob Berg m/hustru i Nygårdsgaten 46. Der står også oppført en sønn, Olaf Berg, født 1871.Jeg har ikke klart å finne Olaf Berg blant døpte i DA. Kan denne Olaf være samme person som står oppført som pleiesønn i 1875, altså Bertel Olai Marius også f. 1871? Eller er Olaf Berg sønn av Jens Jakob og Serine Bergithe? (Serine er 42 år da hun gifter seg.) Hvordan forgikk adopsjon på denne tiden? Eller er det en registreringsfeil ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Marianne Herfindal Johannessen

Vi har heller ikke klart å finne Olaf Berg, født i Bergen i 1871 med disse foreldrene.Adgangen til å adoptere barn falt bort med Christian Vtes lov i 1687 og ble ikke gjeninnført før i 1917. På 1800-tallet var det slik sett ikke mulig å adoptere barn. Et pleiebarn kunne derfor være det nærmeste man da kunne komme "adoptivbarn". Det er godt mulig at den Olaf Berg som i 1891 står oppført som sønn Jens Bergs sønn, er identisk med pleiesønnen de hadde i 1875, Bertel Olai Marius Buntz/Bans. Dette på tross av at navnet i så fall er forvandlet en smule, noe som slett ikke er uvanlig at skjer i folketellingene.Å få endelig bekreftet om Olaf Berg og Bertel Olai Marius Buntz/Bans virkelig var en og samme person, krever noe arbeid. Dersom Bertel Olai Marius var utplassert av fattigvesenet kan svaret finnes i arkivet etter Bergen fattigvesen på Bergen Byarkiv. Bertel Olai kunne og ha vært utplassert privat, altså av faren, i så fall finnes det ingen spor etter ham i fattigvesenets arkiv. Hvis vi derimot hadde visst når Jens Jakob Berg døde, kunne vi sett om denne Olaf Berg var blant hans etterlatte. Så vidt jeg kunne se, befant Jens Berg og kone seg i Bergen i 1900, men uten Olaf Berg som del av husholdningen.mvh Marianne

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.