Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Eva Lillian Vedahl

[#3077] Ellen Christopherdatter, Saltroken i Høland

Recommended Posts

Gjest Eva Lillian Vedahl

Hei. Er det noen som kjenner til anene til Ellen Christopherdatter f. ca. 1700 i Høland. Ellen var gift med Niels Pedersen Salstroken i Høland. Paret hadde en datter som het Pernille som var født i februar 1730.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Marit O.Fagerheim

Hei. Det ble utgitt ny "Gårds- og Slektshistorie for Høland og Setskog" sommeren 1999. Denne er meget god. Kanskje du kan bestille denne via et bibliotek?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Eva Lillian Vedahl

Takk for svar Marit, men bugdeboka som som omhandler Salstroken kommer ikke på lenge. Den boka som har kommet ut omhandler gårder i Setskog.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Odd Ottesen

Ellen Kristoffersdatter, født ca. 1697, død på Haugen i Hemnes i Høland 1742, var gift i 1718 med Nils Pedersen (også kalt Pettersen), død på Haugen 1768. Paret bodde som leilendinger på Salstrokken i Hemnes i Høland inntil de i 1740 kjøpte part i Haugen.Ellen var datter av Kristoffer Mogensen Søndre Bjerkenes i Hemnes i Høland (ca.1660-1733) som ble gift i Trøgstad 1679 med Olaug Larsdatter Skjenneberg (ca.1659-1730). I 1718 opplot Kristoffer og Olaug boet til skifte mellom barna på grunn av "alderdom og svakhet", men de levet altså lenge som "pensjonister". (Om Olaugs foreldre kjenner jeg intet.)Kristoffer var sønn av Mogens Søndre Bjerkenes, død kort før 1664, og hans andre kone Elin som levet som enke på Søndre Bjerkenes i 1666. Mogens selv hadde bodd som bruker på Salstrokken i tiden 1623-1625, men overtok fra 1626 på farens gård Søndre Bjerkenes. Han har vært en nokså velstående mann.Mogens var helt klart sønn av Børger Søndre Bjerkenes, død ca. 1625. Børger Bjerkenes, nevnt fra 1593, var i sin tid den bonde i Høland som eide mest jordegods, og han rådet i 1610 for 8 skippund og i 1625 for vel 10 skippund. "Kjernegodset", det han rådde over hele perioden 1610-1625, bestod av parten i Søndre Bjerkenes (samt Vetlerud), Mørk, Nordre Evenby, Stusrud, Øvre Tøyen og Evenrud i Høland, Hogstad i Aurskog og Østebu i Øymark.Børger Bjerkenes ser ut til å ha endt sine dager i fengsel. I august 1624 ble en skåning bosatt i Fet, dømt til døden for diabolisme, omgang med djevelen. Og blant annet bekjente den dømte at Børger Bjerkenes i Høland hadde vært sammen med ham på Filefjell ved St.hanstid 1622. Børger hadde ridd dit på en sau og brakte med seg 6-7 pund flesk og smør, og på Filefjell satt de til bords hos fanden selv.Av fogderegnskapet for 1625/26 fremgår at Børger Bjerkenes "som for trolldom var beryktet, og av tvende misdedere utlagt", døde etter at lagmannen hadde satt saken opp til rådføring med herredagen ("høyesterett"). Og arvingene betalte 70 rd for at Børger skulle få komme i vigslet jord. Dette er den eneste trolldomssak vi kjenner fra Høland. Men den har vært alvorlig nok. Børger har vært ressursrik nok til å føre saken for høyere rett enn bygdetinget, men døde åpenbart før saken ble endelig avgjort. (En annen gammel mann, som i samme sak ble beskyldt for å ha deltatt ved fandens lunsjbord på Filefjell, levet ennå nær tjue år til - han ble utgammel - så han må ha fridd seg fra beskyldningene.) Kanskje døde Børger i lensmannens fengselscelle i 1625, før han rakk å bli frikjent.Vennlig hilsen Odd.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Eva Lillian Vedahl

Tusen takk for svar. Dette var veldig interessant. Med vennlig hilsen Eva Lillian Vedahl

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Brenda Mulhollann

Don't know if this is the right place to put this. I'm trying to find William/Wilhelm Smith/Smidt/Schmidt.He was born around 1850 and was the son of Henrick/Henrik/Henrich Schmidt/Smidt and Randi Christophersdatter. According to William Smith Marriage certificate dated 29 March 1875 Brisbane Australia,his birthplace is Inlmerstrand, Yalsberd Norway.A search of the census of 1865 in Holmestrand Vestfold was negative. Maybe someone else is researching this family and can help.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.