Gå til innhold
Arkivverket

[#4680] Johanne Pultz, Molde[?]


Gjest Egil Thee Danielsen
 Del

Recommended Posts

Gjest Egil Thee Danielsen

Jomfru Johanne Pultz, muligens losjerende i Molde i 1801, giftet seg 30.12.1814 i Balestrand med borger Gabriel Nicolai Thee. Hvor ble det av dem etter at Gabriel i 1820 solgte sin eiendom i Balestrand? Fikk de noen barn? Kom Pultz-ene opprinnelig fra Danmark?Jeg henviser til debattnr. 993 (“Pulb, Benitz og uformager. […]”) i «Kjeldeforum» for flere detaljer omkring saken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Bryn

For egen regning hekter jeg på et spørsmål om Maren Magdalena PULTZ (f.ca.1781) som bodde i Molde i 1801. Er det noen som vet noe om hennes opphav? Maren var husjomfru hos kjøpmann Claus Lund Stephensen (f.ca.1752) og hans kone, Isabella ALLAN (f.ca.1761).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
  • 2 år senere...
Gjest Bjørn Jonson Dale

Skiftet etter Jens Brinch 'Puls' (d 7. april 1815) og kona Berthe Sofie (d 26. juli 1809) blei halde 29. august 1816 (trulig på Vinje i Stordal). Dei gjenlevande barna var då Else Dortea, Maren Magdalene (gm Lars Amundsen Løchra, gjestgivarfolk på Vinje) og Johanne, gm handelsmann Thee på Balholm. Dette er det siste eg finn om Johanne. I tilfelle Johanne og Gabriel Thee kom til Sunnmøre etter 1820, er det rimelig å tru at dei kom til Stordal, der svogeren Lars Løchra enno var gjestgivar 1825. Kanskje Johanne og mannen døydde i Stordal? Det er nettopp gitt ut ei ættebok for Stordal (av Bjørlykke), kanskje er det noke å finne der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Knudsen

Jeg har Mette Sophie v Pultz f. 22/7 1697, gift 1714 i Fredriksten? med Hans Jacob Brun.Mette S. var datter av oberstløytnant Henrich Christopher v Pultz til Elingård i Onsøy som druknet 27/9 1697 og hans 2. kone Bolette Hansen (adlet Hovenbech). Bolette bodde som enke på Moum grd. i Borge i Østfold. Bolette ble siden gift med ob.ltn. Huitfeldt, som senere flyttet til Tronheim.Det er jo en mulighet for at de som senere het Pultz kan være etterkommere av Henrich Christopher v Pultz.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørn Jonson Dale

Neppe. Jens Brinch Pols var son av Hans Stephensen Pols - eigentlig Hans Pols Stephensen -som var kremmar i Drynesund. Hans var oppkalt etter presten Hans Pols (Poltz, Pultz osv) i Bud. Foreldra til kremmaren var Stephen Eriksen, jekteskipper i Bjørnsund, og Anne Marta Danielsdt. Dei er stamforeldre til familien Stephensen på Molde. (Dei hadde også ein son dei kalte Borch; dette var likeeins oppkalling av folk utanom familien.) Presten Hans Pols i Bud kan godt vere i slekt med oberstløytnanten på Elingård.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Sølvi Arntzen

Presten i Bud, Hans Jochumsen Pols, født 1653, død 20/10 1706 i Bud, var vel sønn av Jochum Hansen Pols (Puls) i Trondheim, gift 31/11 1656 i Vor Frue kirke i Trondheim med Giertrud Laursdatter Green, død ca 1687 i Trondheim.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 måneder senere...
Gjest Bjørn Jonson Dale

Lagnaden til Johanne Pols og Gabriel Thee er no oppklart: Av adoptivforeldra arva Johanne 4 våger fisk i den store garden Roald på Vigra. Dit flytta Johanne og Gabriel kring 1815, etter bygdeboka (Johan J Molnes: Vigraslekter gjennom 500 år, s 46f).Johanne Pols Døde 1852, Gabriel Thee 1857. Eg siterer:Foruten Neset eigde dei også br 1 Ågne, 4 Timann, 6 Einape og 7 Mari, og frå dei bruka fekk dei åleg bygselavgift. Rundt 1815 vart tunet her reist ved dugnadsarbeid av bygslarane m.a. I kyrkjebøkene ser ein at i åra 20-30 var Johanne ofte fadder for småborn på Vigra, og då tiltelert (sic) som Madam Thee. Desse to hade nok eit heilt anna levesett enn kva vigringane var vande med, og dei eigde mange sjeldne og fin ting. Johanne skulle vere svært omgjengeleg og snill, men Gabriel var ofte på kant med leiglendingane sine, og han hadde eit stort brennevinsforbruk. I 30 hadde han gåande ei sak om eit nytt innlagt marksvingjerde... I 1830 reiste han til Bergen, og då han kom att i 35 var han i pengemangel og helst å rekne som alkoholikar.Boka er ikkje lett å få tak i, derfor det lange sitatet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.