Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Øyvind Gjervik

[#4731] Ole Gunderson Oxefot, Omkring 1500, Sogndal

Recommended Posts

Gjest Øyvind Gjervik

Lurer på hvem foreldrene til Ole er, hvor de kommer fra og når. Ole hadde en datter (Britha ??) Olsdotter Oxefot som giftet seg med Lasse Olson Fjøsne ((ca.1530 - ca.1610). I Danmark er det en slekt, Oxe, som adelsslekt døde ut i 1577. Kan dette muligens være samme slekten? Finnes det litteratur om slekten Oxefot?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Christian Arentz

Den eneste Ole Gunderson jeg har som kunne passe måtte være Oluf Gunderson på Ytre Slinde i Sogndal, f. ca. 1510, d. før 1563. Jordeiende bonde 1563. Bodde ant. på sørsiden av Sognefjorden, der alle gårdene hans lå. Han var sønn av Gunder eller Gunnar Ragnildson, også skrevet Gunder Ragnildsen. Var en svært rik mann. Bodde på Ylmheim i Norum skipreide i Sogndal. Var en av de største skatteyterne i Sogndal i 1522. Trolig samme mann (Gunnar Ragnesonn) som i 1533 var erkebiskopen i St. Olav domkirke sin setesvein (en slags adelsmann - fritatt for skatt). Han kan ha vært gift for 2. gang med nok en datter av en Oluf.Hvorfor dette kan passe er at Oluf Gunderson hadde sønnen Erik Olufsen (Olssøn), kapellan(sogneprest) Voss 1591-94,rektor Bergen Skole 1590,hører 1581 s.st.,skolemester,hører i Assens, Danmark. Denne var gift med Margrethe Hansdatter, f. 11. jan. 1605 (datter av Hans Hansøn Skriver på Ask og Elsebe Thomasdatter Ruus), og historien vil ha det til at Erik og Margrethes datter igjen, Elsebe Eriksdatter, g.m. sogneprest Povel Madssøn Alstrup i Kvinnherad var av slekten Oxefot.Det er imidlertid svært usikkert hvordan denne Oxefot-slekten har sett ut. Kanskje den nye bygdeboka for Sogn, som visstnok kommer ut snart, kan fortelle noe mer om dette.Mine kilder er bl.a. Arne Kvitrud: "Ætta til Oluf Gunderson Slinde". NST 32 (1990):263-70. Den sier litt mer om Oxefot-slekten.Er forøvrig spent på den nye bygdeboka selv, om noen vet mer om hva den måtte inneholde.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Øyvind Gjervik

Tusen takk for hjelpen Christian! Her var det mange nye interessante nyheter. Har selv i ettertid kommet frem til at Ole`s far er Gunder Ragnhildson Oxefot. Venter selv spent på den nye bygdeboken for Sogndal. Skal skaffe meg boken overfor.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jo Rune Ugulen

Berre for å minna om det. Namnet Oxefot er ikkje kjent frå denne slekta, men er tillagt den på bakgrunn av ein notis hjå Absalon Pedersson Beyer i "Om Norgis Rige." Det bør dermed ikkje nyttast, ettersom det slett ikkje treng å vera Slinde Absalon refererer til i den setninga.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anders J. Moen

Hvis Absalon (salig mann) bruker Oxefot, hvor har han det fra? Jeg forstår jo at Slinde kan være et problem da området stort sett består av epletrær.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.