Gå til innhold
Arkivverket

[#4817] Nordre Tråen i Rollag og Båsum i Eggedal


Gjest Svein Arnolf Bjørndal
 Del

Recommended Posts

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Ola Halvorsen Nordre Tråen f. ca. 1592 var gift med Gunhild Håkonsdtr.Hvem var hun datter av?Kan hun ha vært datter av Håkon Knudsen Båsum d. ca. 1675? Han holdt skifte med sine barn i 1668, og en av døtrene hans het virkelig Gunhild. Gårdshistorien sier ikke noe om hvor hun bodde på den tid eller hvem hun var gift med.Gunhild Håkonsdatter på Tråen var i full virksomhet i 1668, og hun levde ennå i 1687.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Jeg prøver igjen:Gunhild Håkonsdtr. Båsum fikk part i By på skiftet etter faren i 1668.Navnet Håkon (Hågen) er ikke veldig mye brukt i disse områdene av Buskerud på denne tiden, og aldersmessig kunne det også passe. Dessuten fikk barna gods i hjemmegave, deriblant Gunhild, og det betyr at hun var gift. Tråen og Båsum ligger noen kilometer fra hverandre i luftlinje, riktignok med fjellområde mellom. Jeg vet ikke i hvor stor grad det foregikk trafikk rett over der på første halvpart av 1600-tallet.Håkon Båsum eide 9 1/2 lispund i Redalen i Krødsherad. 5 lispund ble ved skiftet etter ham overdratt Gunnar Grønhovd som hjemmegave til kona hans. De hadde i alt 10 lispund i Redalen i 1640-årene, gods som Håkon Båsum delvis hadde arvet etter foreldrene på Ørpen. Fra 1660 var det to oppsittere i Redalen, en på nedre og en på øvre. Gunnar Aslesen Kopseng i Eggedal (på Grønhovd inntil 1666) kom i 1662 med en rikens stevning mot Karl Nedre Redalen fordi han hadde tatt seg frem i Gunnars rette odelsgård Redalen uten å gi bygsel eller landskyld. Han la frem arveskiftebrevet fra Ørpen 1614, som sa at svigerfaren hans, Håkon Båsum, var tilfallen 7 1/2 lpd. i Redalen, Gullik Andersen også 7 1/2 lpd. (I skattelisten 1614 eide Gullik 7 lpd. og Håkon 10 lpd., dessuten Olberg kirke 1 hud (= 10 eller 12 lpd.) Videre la Gunnar frem brev på makeskifte mellom Eivind Olsen Flågan og Håkon Knudsen Båsum der sistnevnte fikk to kyrlag (7 1/2 lpd.?) i Redalen 1623, og til slutt Håkon Båsums gavebrev til svigersønnen Gunnar Grønhovd på 5 lpd. i Redalen til evig odel og eie, 1651. I 1683 løste Bjørn Gunnarson Øvre Redalen i Krødsherad (oppr. fra Kopseng og sønn til Gunnar Kopseng over) 'litt gods' i øvre Redalen av Gunhild Håkonsdtr. Tråen. Hvordan og NÅR har Gunhild fått hånd om godset i Redalen? Var det på en eller annen måte som arving etter Håkon Båsum? Er det ikke i det hele tatt litt påfallende at Gunhild Tråen skulle ha noe gods i Redalen hvis hun ikke hadde noe med folket på Båsum å gjøre? Hva skjedde med det som hun arvet i By? Kan hun ha makeskiftet det med Gunnar Grønhovd?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 år senere...
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

I en skatteliste fra 1676 står det under By i Sigdal at Reier Båsum eier 1 skpd. 2 1/2 fr., i tillegg til 2 lpd. i det underliggende Gjeldsrud. Gunhild Hågensdtr. på Tråen i Numedal eier 1 1/2 fr.Etter dette må Gunhild Tråen ha vært datter til Håkon Båsum. Reier var broren til Gunhild.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.