Gå til innhold
Arkivverket

[#5918] Fullmyndige møe på 1600 tallet.


Gjest Sigbjørn Sandsmark
 Del

Recommended Posts

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Tror det var alder, som myndighetsalderen for menn. 21 år? 25? Noen som kan si når full myndighetsalder var?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Reglene ble endret på 1600-tallet. Etter de gamle norske lovene var myndighetsalderen 20 år, men menn var vitneføre fra de var 15, og enker og enkemenn skulle kunne regnes som myndige, også om de var under 20 år. I en forordning i 1619 ble myndighetsalderen hevet til 25 år for menn, og kvinnene hadde alt i 1604 (Norske Lov) mistet sin stilling som myndige, og skulle (normalt) ha verge. Kongen kunne gjøre folk (kvinner, personer under lovbestemt alder) myndige.Først i 1863 fikk ugifte kvinner i Norge tilbake sin myndighetsrett, gifte kvinner først i 1888.Seinere på 1600-tallet gjorde man en inndeling i gruppen av umyndige, ved at menn mellom 18 og 25 var regnet som "mindreårige" - og skulle langt på vei kunne bestemme over sine interesser. De skulle ha kurator, ikke verge.Myndighetsalderen ble i 1869 senket fra 25 til 21 år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Takk for meget nyttig informasjon. Jeg går da ut fra at det var ved 25 års alder at menn hadde rett (og plikt) til å avgi sin lagrettemannsed, som man av og til hører om at de har forsømt å gjøre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.