Gå til innhold
Arkivverket

[#6676] Mønteschrifuer??


Gjest Per Håkon Christiansen
 Del

Recommended Posts

Gjest Kurt Dahlstrøm

Er du helt sikker på at det står Mønteschrifuer og ikke den "mer alminnelige" militære tittelen mønsterskriver. I det militære hiarkiet plasserer vi han sammen med korporalene.Mvh Kurt Dahlstrøm

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ole Arild Vesthagen

I boka "Den Kongelige Mynt" av Bjørn R. Rønning (1986) står det på side 84: "Myntskriveren var kongens mann ved Mynten. Han ble lønnet av kongen og var ikke på noen måte underlagt eller avhengig av myntmesteren. Myntskriveren i Christiania ble samtidig sølvtiendeskriver. Han skulle føre regnskap over alle de økonomiske interesser kongen hadde av bergsølvet, fra det forlot smeltehytten til det lå som klingede mynt i skriverens kiste." En myntskriver arbeidet altså ved myntverket i Christiania fram til 1686, da myntverket ble flyttet til Kongsberg. I boka er også opplistet myntskriverne fram til 1686. Jørgen Boy, forhenværende sorenskriver i Nedre Romerike var myntskriver 1679-1680. Mathias Stub var myntskriver fra 1680 til 1686.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Håkon Christiansen

Takk skal du ha - svært oppklarende. Hadde han også med det øvrige skattesystemet å gjøre (som regnskapsfører for sølvtienden) eller var det "kun" for Myntens virksomhet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ole Arild Vesthagen

Slik som det er framstilt i boka ser det ut til at myntskriveren kun hadde med myntverket å gjøre, å føre regnskap over produksjonen der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.