Gå til innhold
Arkivverket

[#6879] + ved barnets navn v/dåp


Gjest Lars G. Hukkelaas
 Del

Recommended Posts

Gjest Lars G. Hukkelaas

Under "Levebde Fødte" finner jeg noen ganger + (kryss eller kors) ved barnets navn. Ser at det stort sett er ved hjemmedåp, og at barnet dør forholdsvis snart etter dåp. Hvikle kriterier var lagt til grunn ved en slik praksis og hvor "lenge" måtte barne leve før dette ikke ble praktisert ? Lars.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørn Davidsen

All heimedåp skulle førast i kyrkjeboka og dessutan stadfestas i kyrkja. Det kan sjå ut som om presten sette + i kyrkjedåpsrubrikken når han fekk melding om ein heimedåp kor barnet var død før det kom til kyrkja. Altervativt vart dette skrive fullt ut. Men det kan sjå ut som nokre prestar etter kvart forkorta ei slik melding, for til slutt berre å sette eit +.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Aud Sissel Nilsestuen

Hei. Jeg er nok enig med Kari, at presten satte korset ved navnet når han fikk melding om at barnet var dødt. Samme barn finner du jo igjen senere i kirkeboken der de døde er registrert. Har sett korset ved barn som døde noen år etter dåpen. MVH Aud Sissel

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Myhre

Hei, det var ganske vanlig dette. Presten gikk ofte tilbake i boka og satte ofte et kors/kryss eller strøk over hele greia. Det var fordi han også hadde en annen oppgave, nemlig å føre guttebarna ut av det "militære registeret" dvs. at han meldte fra at den som skulle ha tjenestegjort ved den militære avdelingen ble strøket. Når guttebarn ble født finnes det ofte en melding om hvilken infanterie avd. eller dragon regiment han skulle tilhøre eller et ekstra nummer . Det var en grunn til dette med kryssene. Hans

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.