Gå til innhold
Arkivverket

[#6921] Hertugdømmet Schleswig, hvor nå?


Gjest Karen Husdal Brevik
 Del

Recommended Posts

Gjest Karen Husdal Brevik

På 1600-tallet ble noen av min manns aner født i North Friesland, Duchy of Schleswig. Hørte det til det nåværende Tyskland, Nederland, Belgia eller Danmark? Mvh Karen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per B. Lilje

For å utdype litt: Hertugdømmet Slesvig hadde den danske konge som hertug, men tilhørte det tysk-romerske rike så lenge det eksisterte. Befolkningen var opprinnelig dansktalende, men ble etter hvert supplert med innvandrende tyskere, slik at befolkningen ca. 1800 var omkring 50/50 dansker/tyskere (flest tyskere i syd, flest dansker i nord). Den lokale adelen var for det meste tysktalende. Da Danmark i 1848 ville la den danske grunnlov gjelde i hertugdømmene (Slesvig og Holstein [der befolkningen var rent tysk, lenge delt i to hertugdømmer hvorav det ene hadde den dankse konge som hertug]), brøt det ut krig mellom Danmark og de tyske slesvigere og holsteinerne. Danmark vant krigen etter tre år i 1850 (slaget ved Isted). I 1864 brøt det igjen ut krig, den ble vunnet etter kort tid av holsteinerne og tysk-slesvigerne støttet av Preussen og Østerrike og hele Holstein og hele Slesvig ble tysk (opptatt i det Tyske rike ved dets grunnlegelse i 1871). Etter første verdenskrig ble det holdt folkeavstemning i Slesvig [delt i flere distrikter], og den nordlige halvdel tilfalt Danmark mens den sydlige halvdel tilfalt Tyskland. Den sydlige halvdel av hertugdømmet Slesvig er i dag den nordlige del av det tyske Bundesland Schleswig-Holstein, mens den nordlige halvdel er det danske amt Sønderjylland. Nord-Frisland er i dag i Tyskland, Syd-Frisland i Nederland.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Halvor Aaby

En skal vel ikke se helt bort fra at også litt av Danmark kan regnes til Nord-Friesland. De nord-frisiske øyene består iallfall av Fanø, Mandø og Rømø i Danmark, og en god del øyer som ligger i Tyskland.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.