Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Greta Storm Ofteland

[#8012] Sivert Olsen Sunde, Bergen, skipper

Recommended Posts

Gjest Greta Storm Ofteland

Har i flere år prøvd å finne ut hvem Sivert Olsen Sunde er og hvor han kommer ifra. Har endelig fått et lite gjennombrudd i og med opplysningene under. Bergens Borgerbok 1752 - 1865 s.275: '10.mai 1821 Siur Olsen Sund, Skipper. Opsagt 26.Januar 1837. See Fol. 163. Den 26. Januar 1837 'Haver Sivert Olsen Sunde indlevert og opsagt det ham under 10de May 1821 som Skipper heri Staden meddeelte Borgerskap. See Fol. 144, hvor samme er udslettet.' Samme dag under forgående oppsigelse står følgende ' Sivert Olsen Sunde, Bergen, Marketenter. Oppsagt 14de Juni 1844.' Juni 1844: ' Haver Vagtmester Sivert Sunde indlevert oog opsagt det ham den 26de Januar 1837 . meddeelte Borgerskap som Marktenter. Vide Fol.163'. Sivert f.ca 1784 er gift med Giertrud Olsdatter Sælen i 27.07 1817. DA er Sivert søefar. og unkar., og de får mange barn. Slektskap og familie fram til i dag er greit. Antagelig er Sjuer eller Sivert ikke født i Bergen. Spørsmålet er: 1)Er det noen som kan fortelle meg om det finnes kilder som kan si noe om hvilke båter Sivert kan ha vært på. 2) Hvor kommer Sivert fra? Mvh Greta S. O.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jan Frode Johansen

Skipenes navn står vel i sjømannsrullene? mvh Jan Frode Johansen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

S. O. Sunde kvitterte for mønstring av to sjøfolk 11. august 1821 i forbindelse med at han skulle føre sluppen Wovhalsen til Østersjøen. De meldte hjemkomst 15. november 1821. Det er dessverre ikke oppgitt hvor han selv var rulleført.Da han fikk sin sønn Sivert Olai ført i rullene i 1829 (UR 18x4) står det at faren var vekter, og at hani mange år hadde hatt borgerskap. D abodde de i 18-93, men i samme rulle er det anmerket flytting til 10-113. Dessverre er det heller ikke der gitt opplysninger om hvor faren var rulleført. Finner man den innførselen vil det ventelig stå både fødested og full oversikt over alle reiser han gjorde som skipper og tidligere.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Sigmund Sunde

Sivert Olsen Sunde har vært en vanskelig mann å finne ut av, se også debatt nr. 6080, så takk til Jan Frode og Yngve for at vi nå kanskje er kommet litt nærmere svaret på hvor han kom fra.Når det gjelder hvor han var rulleført, ble han funnet i arkivet etter innrulleringssjefen i Bergen (innlegg 9 i ovennevnte debatt) med riktig adresse og alder, men leting på oppgitt fødested Sartor førte ikke frem. Dette var i manntallsrullen for 1817, og man kan vel ikke se bort fra at det kan være oppgitt feil fødested. Er det andre ruller som gir oversikt over hans reiser som skipper og kanskje et annet fødested?Videre var det i innlegg 21 og 22 spørsmål om at han kunne komme fra Jølster, men for gården Sunde går ikke digitalarkivets 'Døypte Sogn og Fjordane 1669-1895' lenger tilbake enn til 1848. Sivert er antagelig født mellom 1781 og 1786 - så her må vi vel til kirkeboken.Kan Yngve eller noen andre hjelpe oss videre med disse to spørsmålene?Mvh Sigmund

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Sivert Olsen Sunde er nok ikke fra Jølster.Sartor skipreide omfattet blant annet Sund prestegjeld. Etternavnet til skipperen kan muligens være avledet av prestegjeldsnavnet?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.