Gå til innhold
Arkivverket

[#9371] Stenmyrberget i Våler på Hedmarken


Gjest Åse Killingröd
 Del

Recommended Posts

Gjest Åse Killingröd

Er det noen som har en bygdebok eller annen litteratur som omnevner denne plassen Stenmyrberget og de som bodde der rundt 1870-75?mvh Åse K.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Gjest Arild Kompelien

Steinmyrberget gnr. 27 bnr. 7, var en plass under garden Tårneby i Bergesida skolekrets.Ingenting nevnt om familier der i bygdeboka, kun nevnt Ole Tørrisen Eid som eier av plassen, men han har trolig ikke bodd på Steinmyrberget.Sjå folketellinga 1865 for Våler - der nevnes en liten familie på Steinmyrberget med husfar Amund Olsen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Åse Killingröd

Takk for svar. Denne Amund Olsen hadde en datter Marthea som bor på Stenmyrberget i FT 1900. Da bor også en Bernt Einarsson der, og det er han jeg er mest nyfiken på. Hvor kom han fra? Det bor en Tørris Martinsen der og, kanskje far til Ole Tørrisen Eid?mvh, Åse K.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arild Kompelien

Bernt er sønn av Martea Amundsdatter. Hun fikk Bernt utenfor ekteskap. Bernt født 23.03.1874. Ved dåpen blir Martea kalt pige og husmannsdatter, og hennes bosted er Steinmyrberget. Faren var ungkar, arbeider Einar Olsen med Strandsletta som bosted. Strandsletta er en plass under garden Strand som er utskilt fra Jerdrum. Presten har notert at hun er født 1850 og han (Einar) er omtrent 26 år. Dette var deres andre leiermål med hverandre. Barnet fra deres første leiermål het Amalie og ble født 19.04.1872. Einar har da Jerdrumssletta som bosted, og Martea har Braskerudseie som bosted. 'Marthea Amundsd. Steenmyrberget, nu paa Braskerudseie.' Amalie konfirmert 1887, bosted Steinmyrberget, født på Heiberg, Amalie gift 31.03.1891 (ført som tillegg ved konfirmasjon). Bernt er konfirmert i 1889, og det blir da opplyst om faren Einar Olsen: 'Einer Olsen Strandsletten (nu i Amerika)'

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arild Kompelien

Et tillegg. - Einar Olsen må være den Einar Olsen som blir født 03.07.1848 utenfor ekteskap av foreldre ungkar Ole Jensen Rudshaugen og mor Johanne Iversdatter Rudshaugen. De må seinere ha giftet seg - du finner dem i Ft. 1865 på Jerdrumssletta. Videre ser det da ut som Einar Olsen har utvandret til Amerika i tidsrommet 1887-89, siden det ved datteras konfirmasjon i 1887 ikke nevnes utvandring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Åse Killingröd

Takk for fine opplysninger, Arild. Mange biter falt på plass, nå. Ennå en gang, tusen takk for all hjelp.mvh, Åse K.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.