Gå til innhold
Arkivverket

[#9443] Soldathøyde på 64 - hva vil det si?


Gjest Line M. Grønvold
 Del

Recommended Posts

Gjest Line M. Grønvold

Hvilken høyde var det på tidligere gjennomsnittssoldater? Har undersøkt en rekke gamle militærprotokoller og funnet at flere av soldatene på slutten av 17- begynnelsen av 1800-tallet skal ha hatt en høyde på omkring 64. Hva slags måleenhet ble egentlig brukt - tommer? Kan konklusjonen kanskje bli at skrinne fjellbygder var befolket av 'pygmeer', mens velfødde dalfører har hatt bedre kår og høyere befolkning?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Sigbjørn Sandsmark

Trolig at det var Sjellanske tommer som var brukt. Er ikke sikker men tror den Sjellanske tomme var 26 mm. Din teori om kostholdet er delevis rett,men Aukrust tok statistikken på utviklinga av soldatenes høyde og gikk tilbake til Olav den hellige og fant at han var 10 cm høy.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Bryn

64 sjællandske tommer blir 168,7 cm. Dette var slett ikke ikke pygméer på den tiden Line har holdt på med. SSBs historiske statistikk viser at gjennomsnittshøyden på norske rekrutter i 1900 var 170 cm. Den økte så med om lag 1 cm pr. tiår fram til 1990.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 år senere...
Gjest Per Håkon Christiansen

Gammelt innlegg dette, men... Jeg noterte for moro skyld på 24 rekrutter til Smålenske dragonregiment i 1805, og fant en gjennomsnittshøyde på 61,98 sjellandske tommer (á 2,615 cm), noen som gir en gjennomsnittshøyde på 1,62 meter. De skulle egentlig være minimum 62 tommer høye, men det er tydelig at de ikke tok det bokstavelig, de varierte fra 58,25 til 66 tommer, det vil si fra 1,52 til 1,725 meters høyde. At de ikke var høye er vel tydeligst om du studerer gamle originale rustninger, som ofte ser ut til å være laget for småjenter. Men de kan jo ha vært kraftig bygget.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Line M. Grønvold

Litt overraskende, faktisk. Jeg har vel tenkt meg LITT lavere enn idag, men ... høyden på 1,55 som nedre kant av gjennomsnittet var ikke mye. Men gjennomsnitten er vel i såfall ikke så langt fra det en kan finne i f.eks. Syd-Europa nåtildags! Påfallende, i sammenligning med det en tenker på som høyreiste nordboere kontra folk fra sydligere breddegrader, er en del meget høye afrikanere (trolig eritreere eller somaliere?) som vi kan se rundt oss i dagens Oslo, forresten, antagelig i øvre del av gjennomsnittet for en 'heimeavla' nordmann med lange anerekker bakover i fjellandet.Smålenske, hvor kom disse rekruttene fra i tidsrommet rundt 1800? Velfødde Østfoldbygder? Neppe skrinne fjellbygder ihvertfall? Vitsen ovenfor her, om beregningen av høyde på middelalderens menn er jo litt morsom da (hadde hørt den før!)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørn Jonson Dale

Etter dei svært omfattande utgravingane i York og måling av mengder av beingrinder har ein komme fram til at ein nordisk 'viking' (mann)kring år 1000 var 175 cm høg; dette er opplyst på muséet (Jorvik), der eg var i november. Det går altså opp og ned med mannshøgda.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.