Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Torleif Odland

[#9861] Verdi på jordegods.

Recommended Posts

Gjest Torleif Odland

Når en ser i gamle skiftedokumenter fra Bergenskanten, blir en til sine tider forvirret. Verdien på et jordegods kan skifte veldig mye. Så derfor spør jeg. Hva er forskjellen imellom 1.laup smør og 1.mrk.(mark) smør? En finner også uttrykket mæle svert ofte, då som regel nevn enten i korn eller salt. Hva er en mæle salt i forhold til en tønne salt. Fant forleden nevnt 1/72 mæle salt nevnt i et gammelt skifte dokument. Er det noen som kan forklare forskjellen på dette? Mvh. Torleif Odland

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

1 laup smør = 3 pund smør = 4 spann = 72 merker smør.1 tønne korn/malt (rommål) = 4 mæler = 48 kanner1 tønne salt (vekt) = 8 lauper = 24 pund = 32 spannVerdisammenlikning 1600-tallet: 1 laup smør = 2 våger fisk = 2 tønner korn = 1 tønne salt = 2 huder

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Torleif Odland

Takker for hjelpen, det gjorde det straks lettere å forstå verdien på gamle jordegods. Mvh. Torleif Odland

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anne Lise Hovdal

En tønne var vel 139 liter, og 1 våg fisk var vel det samme som 18,52 kilo fisk. Vet jeg tar opp noe gammelt nå.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arild Kompelien

Ei presisering - det det refereres til i (1) er ikke verdien på jordegods dersom en snakker om kjøp og salg, men derimot den leieverdien jordegodset har for den som leier det for et år.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arild Kompelien

Ei presisering - det det refereres til i (1) er ikke verdien på jordegods dersom en snakker om kjøp og salg, men derimot den leieverdien jordegodset har for den som leier det for et år.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.