Gå til innhold
Arkivverket

[#9886] Kom fra Hannover til Norge ca. 1850-1855


Gjest Petter Langeland
 Del

Recommended Posts

Gjest Petter Langeland

Dietrich Ludvig August Friedrich Bergmann f.1834? i Hannover, Tyskland kom til Norge ca 1850-1855 som vandregesell (snekker). Han giftet seg i Østre Fredrikstad i 1861 og fikk 2 barn mens han bodde her. Han flyttet så til Moss og fikk 7 barn her mellom 1867 og 1881. I 1875 bor han i Storgaden i Moss der han har snekkerverksted. Har da besøk av Friedrich Bergmann (bror?) med 2 sønner. I kirkebøkene (inn- og utflytting) for Østre Fredrikstad står det intet om Dietrich. Bør der finnes arkiver i Norge som kan fortelle noe om Didrik Fredrik Bergmann's fødested, fødselsdato eller foreldre? mvh Petter Langeland

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Med seg fra Tyskland skal han hatt et pass, og det passet må han ha lagt fram for politi/fogd i hver by han passerte. Passet lå hos politiet til han reiste videre, og politiet påtegnet når han var kommet og når han hadde dratt videre. Passtvangen ble opphevet våren 1860, og det er vel derfor rimelig å gjette på at passet er blitt liggende hos politimesteren i Fredrikstad, eventuelt i en av de andre Østfoldbyene. Arkivene etter disse skal være å finne i Statsarkivet i Oslo.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Petter Langeland

Takk for svar! Et spørsmål til. Søkte man om Norsk statsborgerskap på 1850/60 - tallet? I så fall burde man vel finne dette i Statsarkivet? Hilsen Petter Langeland

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Dersom man ville ha stemmerett måtte man avlegge ed til konstitusjonen. Disse edserklæringene finnes, men noen statsborgerskapssøknader foreligger ikke hos oss fra 1800-tallet, derimot har vi i fylkesmannsarkivene atskillige slike saker fra 1900-tallet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.