Gå til innhold
Arkivverket

[#10045] Skilsmässa på 1600-talet


Gjest Ulla Martins
 Del

Recommended Posts

Gjest Ulla Martins

En av mina förfäder, Paul Iversen Vold i Baerum, f.1595, var gift två gånger. Det andra äktenskapet upplöstes genom skilsmässa 1676, när Paul var 81 år gammal och hustrun Mari 80 år. Hon ställdes senare till svars av sina styvsöner för att hon hade lämnat deras far och sade då, att han hade varit elak mot henne och inte låtit henne råda i huset, och eftersom de inte hade barn tillsammans, hade de kommit fram till att det var bäst att deras vägar skildes och att han bodde hos sina barn och hon hos sina släktingar.Jag undrar nu: var det så lätt att skiljas på 1600-talet? Behövdes det verkligen inte mera handfasta grunder än att man inte trivdes tillsammans? Och hur vanligt var det med skilsmässa?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Det var slett ikke uvanlig med skilsmisse på 1600-tallet i Norge, og materialet er relativt lett å finne i domkapittelsprotokollene.Jeg kan i farten vise til to bøker:'Dømt til ekteskap ? : en retts- og sosialhistorisk undersøkelse av ekteskapssakene ved kapittelretten i Bergen 1604 - 1708' av Hanne Marie Johansen. (Hovedfagsoppgave i historie, Bergen, 1984), og samme forfatter i doktoravhandlingen 'Separasjon og skilsmisse i Norge 1536-1909 : en familie- og rettshistorisk studie'[universitetet i Bergen, Det historisk-filosofiske fakultet], - Universitet i Bergen, 1998.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.