Jump to content
Arkivverket

[#11106] Offentlige fruentimmer?


Guest Berit Knudsen

Recommended Posts

Guest Berit Knudsen

For ganske lenge siden skrev jeg i en debatt at jeg hadde sett yrket offentlige fruentimmer. Noen spurte hvor jeg hadde det fra, og først nå har jeg funnet papirene på det. Det gjelder 1865 Strinda. Er det noen som vet hva det betyr å ha yrke som offentlig fruentimmer?

Link to post
Share on other sites
Guest Astrid Ryen

Jeg ser disse kvinnene bodde i Colonien, arbeiderstrøkene på Lademoen. Det skulle vel ikke være noe av det samme som det som kalles gledespiger i Kristiania i 1865?

Link to post
Share on other sites
Guest Frode Ulvund

Jo, det er akkurat det det er. På nettet finns ein artikkel av Christopher Harris ved Statsarkivet i Bergen. Han skriv: 'Kjært barn har mange navn, og de prostituerte kalles mangt i forrige århundres kilder.De heter horer, skjøger, trekktøser, offentlige fruentimmer, 'mistænkelige kvinder' men de som er lettest å identifisere ble kaldt 'vertshuspiker' fordi de opererte fra flere vertshus som Bergen by hadde så rikelig av på 1800 tallet.' Resten av artikkelen finn ein her: Lenke

Link to post
Share on other sites
Guest Berit Knudsen

Jeg tenkte på det, men trodde at de på den tiden ikke eksisterte offentlig. Det rare er, artikkelen omhandler Bergen, men der finner jeg ingen i 1865. Bare de 5 i Strinda og 4 gledespiker i Oslo. Hva med alle de andre? Eller kalles de noe annet enn det som allerede er nevnt? Det har jo helt sikkert vært flere av dem.

Link to post
Share on other sites
Guest Bjørn Davidsen

Du finn 8 vertshuspiger i Bergen 1865, fordelt på to 'hus', båe på Nøstet. Men der var nok fleire som hadde anna arbeid attåt, jfr. Harris.

Link to post
Share on other sites
Guest Astrid Ryen

Det finnes også ytterligere 5 Gledes-Piger i Kristiania i 1865. Innehaveren av stedet omtales som ølhandler og bordellvert.Det er 12 træktøser i Bergen i 1900 - ellers kan jeg ikke se ordet tøs brukt i den betydning. Men kanskje noen finner noe annet?

Link to post
Share on other sites
Guest Berit Knudsen

Jeg må ha betydelig fingertrøbbel. Når jeg søker yrke på landsdekkende finner jeg ikke offentlige fruentimmer, men offentlige eller fruentimmer hver for seg virker ok. 4 glædespige i Chra. er ok som et ord. Her kan det nok finnes flere, men siden den landsdekkende er litt vanskelig blir det vel kanskje et lite problem.

Link to post
Share on other sites
Guest Jan Oldervoll

Og så var det nok slik at dei fleste protituerte ikkje fekk nokon tittel me kan kjenna dei att på i teljinga. Eg har ein hovudfagsstudnet som har funne mange i Bergen ikkje nemnde i teljinga i denne perioden.

Link to post
Share on other sites
Guest Frode Ulvund

Kvinner innsett på tvangsarbeidsanstaltane var svært ofte (enkelte samtidige kjelder seier nesten utelukkande) mistenkte for prostitusjonsverksemd. I databasen over tvangsarbeidarar i Bergen 1850-75 vil ein finne mange vertshuspiker, men også eit fleirtal av kvinner med andre eller manglande yrkesnemningar var mistenkte for prostitusjon, slik som Anne Christine Askildsdatter her:Lenke

Link to post
Share on other sites
Guest Solfrid Therese Henriksen

To forskjellige eldre personer har fortalt meg om noen slektninger som jobbet på 'Strømpehuset' Vet ikke om dette var i Tønsberg eller Oslo/Christiania. Men det skal ha vært på slutten av 1800-begynnelsen av 1900. Disse to som fortalte dette mente at 'Strømpehuset' var et bordell. Men en person som jeg snakket med på Oslo Byarkiv kjente ikke til dette navnet, men trodde kanskje det var betegnelsen på et kvinne-fengsel.I kvinnefengselet i Oslo (nå Bretvedt?)stoppet fangene soldatenes strømper... Kjenner noen til dette navnet 'Strømpehuset'? Kan det være et bordell?

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.