Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Gry Vibeke Ertvaag

[#11200] Hva viser gårdsmatrikkelen 1886?

Recommended Posts

Guest Gry Vibeke Ertvaag

Hei, til alle dere som kan så masse:)Har idag sett på gårdsmatrikkelen fra 1886. Hva betyr: Skyld i mark og øre? Er det hvor mye gjeld det er på gården? Hva var pengeverdien, f.eks. 1,17 mark/øre virker forsvinnende lite, men hva betød det dengangen? Og hva med daler/ort/skilling, 0,4,0 på samme gård. Er det bare en annen pengeverdi men samme beløp? Ble gjelden registrert enten det var til kjøpmannen eller naboen eller andre? Takknemlig for svar. Gry V.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Arne Solås

Hei Gry,Du får lese dette først og se om du blir klokere av det, - og heller komme tilbake om det er noe du lurer på.LenkeMvh. Arne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Arild Kompelien

Dette har ingenting med gjelda på garden å gjøre, men går tilbake til det gamle skyldeiesystemet der en gards leieverdi for et år ble oppgitt i forskjellige enheter som huder, skinn, lauper, spann osv. Det var med andre ord det en leilendig betalte for å leie en gard.Fra 1838 gikk man bort fra de gamle enhetene, og gikk over til myntregning. Det du finner er derfor det det ville koste å leie en gard. I 1886 var ikke dette så vanlig lenger, skylda viser derfor mest gardenes verdi og forholdet mellom dem.I 1886 var regneenheten 1 skyldmark = 100 øre. Og en skyldmark skulle svare til 400 spesidaler.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Gry Vibeke Ertvaag

Hei og mange takk! Kjerringa med staven fikk sannelig en ny dimensjon! Jeg har alltid trodd sangen inneholdt et ordspill åtte påtte rømme - men det var åtte POTTER rømme og fire MERKER smør...Godt å få oppklart. Og et KOBBEL, og hva med SKRUPELLØS. Vi vet jo ikke hva vi selv sier! Hilsen Gry V.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.