Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Gry Vibeke Ertvaag

[#11200] Hva viser gårdsmatrikkelen 1886?

Recommended Posts

Gjest Gry Vibeke Ertvaag

Hei, til alle dere som kan så masse:)Har idag sett på gårdsmatrikkelen fra 1886. Hva betyr: Skyld i mark og øre? Er det hvor mye gjeld det er på gården? Hva var pengeverdien, f.eks. 1,17 mark/øre virker forsvinnende lite, men hva betød det dengangen? Og hva med daler/ort/skilling, 0,4,0 på samme gård. Er det bare en annen pengeverdi men samme beløp? Ble gjelden registrert enten det var til kjøpmannen eller naboen eller andre? Takknemlig for svar. Gry V.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arne Solås

Hei Gry,Du får lese dette først og se om du blir klokere av det, - og heller komme tilbake om det er noe du lurer på.LenkeMvh. Arne.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arild Kompelien

Dette har ingenting med gjelda på garden å gjøre, men går tilbake til det gamle skyldeiesystemet der en gards leieverdi for et år ble oppgitt i forskjellige enheter som huder, skinn, lauper, spann osv. Det var med andre ord det en leilendig betalte for å leie en gard.Fra 1838 gikk man bort fra de gamle enhetene, og gikk over til myntregning. Det du finner er derfor det det ville koste å leie en gard. I 1886 var ikke dette så vanlig lenger, skylda viser derfor mest gardenes verdi og forholdet mellom dem.I 1886 var regneenheten 1 skyldmark = 100 øre. Og en skyldmark skulle svare til 400 spesidaler.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Gry Vibeke Ertvaag

Hei og mange takk! Kjerringa med staven fikk sannelig en ny dimensjon! Jeg har alltid trodd sangen inneholdt et ordspill åtte påtte rømme - men det var åtte POTTER rømme og fire MERKER smør...Godt å få oppklart. Og et KOBBEL, og hva med SKRUPELLØS. Vi vet jo ikke hva vi selv sier! Hilsen Gry V.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.