Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Marit Monsen Bolset

[#11601] Kommerseråd og schoutbinacht.

Recommended Posts

Guest Marit Monsen Bolset

Kan noen forklare meg hva disse yrkesbetegnelsene betyr? Hva gjorde en kommerseråd og en schoutbinacht? Mvh Marit.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Geir Eide

Kommerseråd var en type æresbetegnelse på forretningsfolk.Scoutbynacht, -den som speider om natten-. Det var betegnelsen på en lavere admiralsgrad (kontreadmiral).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Per B. Lilje

Schoutbynacht var det som i dag heter kontreadmiral i sjøforsvaret (3. høyeste offisergrad). Opprinnelig nederlandsk (jeg tror det stadig heter det i Nederland, tittelen betyr vel noe slikt som vakthavende om natten, dvs. når admiralen sov).Jeg er ikke helt sikker på om det var kommerseråder som hadde en virkelig embedsfunksjon, men ofte (oftest??) var det en slags ærestittel som ble gitt velstående forretningsmenn som ga dem en fast rangklasse i henhold til rangforordningen. I følge rangforordningen av 1693 var kommerseråder i 6. klasse, [schoutbynachter i 4. klasse, lensgrever i 2. klasse og kapteiner i hæren i 7. og laveste klasse, for å ha noe å sammenligne med]. Svært mye angående overklassen i Danmark-Norge i enevoldstiden var styrt av hvilken rangklasse man var i, til og med størrelsen på parykken man hadde lov til å bære!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.