Jump to content
Arkivverket

[#11639] Berthe Hansdatter og Anton Riccard Liphard fra Biri utenfor Sarpsborg.


Guest Laila Nilsen

Recommended Posts

Guest Laila Nilsen

Vil ha litt mer opplysninger om Anton Riccard Liphard og Berthe Hansdatter fra Biri.Jeg har ikke noen födselsdata på disse to. De hadde en sönn vid navn Kristian Antonsen född 28/8-1829 på Biri.Denne sönn ektet Olava Eriksdatter som var född 10/12-1832.Alle skulle komme fra Biri. Er det noen som vet noe om disse?

Link to post
Share on other sites
Guest Astrid Ryen

Fant du frem til Slektshistorielaget (et absolutt topp nettsted)? Du går inn på Kilder øverst, deretter Gjøvik (Biri ligger idag i Gjøvik kommune), så Kirkebøker. Du vil da finne Biri (og Snertingdal.

Link to post
Share on other sites
Guest Anne Minken

Anton Richard Liphart var født på Biri i 1801 og døde der 11.10.1871. Han var sønn av den tyske glassblåseren Fredrik Liphart og Ursula Sophie Schiødt. Navnet Wulf som er brukt i folketellingen av 1801, har jeg bare sett brukt den ene gangen. Ellers staves navnet Liphart på mange forskjellige måter i kirkebøkene, bl.a. Lippert og Lyphardt. Lippert er trolig den vanligste formen i Tyskland.Fredrik Liphart og Ursula Sophie Schiødt giftet seg på Biri i 1792. Fredrik Liphart kom trolig til Norge fra Tyskland 1789-1790. Han ble hyttemester på Biri glassverk. Fredrik Liphart døde 30.1.1839.Ursula Sophie Schiødt ble døpt på Biri 30.7.1774. Hun var datter av glassblåser Nils Johansen Schiødt og hans kone Anne Malene (Magdalene). Ursula Sophie døde på Biri 4.1.1864, alderen ble da oppgitt til 94 år. Ursula Sophies far, Niels Schjødt, arbeidet først på Nøstetangen glassverk i Eiker. På Biri arbeidet han som apotekerglassblåser. Han døde i en arbeidsulykke i glashytta i 1780. Anne Malene døde på Biri i 1805.Som du vil se av kirkeboksavskriftene på slektshistorielaget.no, var Anton Richard Liphart og Berthe Hansdatter ikke gift. Anton Richard giftet seg 10.12.1831 med Marit Pedersdatter.Hvem var Berthe Hansdatter? Ved dåpen til sønnen Kristian blir hun kalt Berthe Hansdatter Bratbergseie, dvs at hun kom fra en husmannsplass under gården Bratberg. En Berthe Hansdatter Bratbergseie giftet seg på Biri i 1841. Det kunne jo passe godt, men denne Berthe var født så seint som 1815. Det vil si at hun bare kan ha vært 14,5 år da hun fikk et barn utenfor ekteskap med Anton Richard Liphart. Berthe Hansdatter er et svært vanlig navn så det er slett ikke sikkert at det er den samme. Berthe Hansdatter Bratbergseie som giftet seg i 1841, var født utenfor ekteskap av foreldre Kari Olsdatter Bratbergseie og Hans Holte, underoffiser fra Trondhjem.

Link to post
Share on other sites
Guest Anne Minken

Du kan finne Anton Richard Liphart i folketellinga for Biri 1865. Da er navnet skrevet Lyppardt. Anton Richard arbeidet som glassblåser på Biri glassverk. I noen år på 1850-tallet da det var driftstans på Biri, arbeidet han på Hadelands glassverk.

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.