Jump to content
Arkivverket

Timpeltu


Aѕbjørn Værnеѕ

Recommended Posts

Bestemor brukte å kalle loftet sitt for "Timpeltu". Jeg vet ikke sikkert hvorfra hun hadde dette navnet, men har vel trodd det var noe hun var vant med å kalle loftet hjemmefra. Hun var fra Ålesund, men bodde i Valdres på sine eldre dager. Det er fra Valdres jeg kjenner begrepet.

Når jeg søker ordet på Google så er det ikke stort med treff. Det er en knaus i Etne som heter "Timpeltut". Det kan være et mulig opphav til ordet, da min bestemors bestefar var fra Etne-traktene. Ordet finner jeg ellers bare i en ordliste fra Tasta historielag (Stavanger), der det beskriver brattheng. Ordet er der forsøksvis forklart som en sammenstilling av "Tempel" og "tue". Som betegnelse på et loft er det vel humoristisk ment antar jeg, som noe som ligger høyt oppe. Det er også mulig at betegnelsen kommer fra nettopp Stavanger-traktene, da damen som bodde i huset i Valdres før min bestemor kom fra Stavanger.

 

Jeg forventer ikke å finne ut mer om nettopp dette ordet, men det hadde vært artig å høre andre tilsvarende navn på husets kriker og kroker - fra gammelt av.

Link to comment
Share on other sites

Legger ved en lenke fra KILDER FRA SOLA. Under BYBERG finner du husmannsplassen TIMPELEN, nå bruk nr. 3. Plassen ligger er en bratt skråning i et ellers flatt område.På denne plassen ble morfar til kona mi født i 1857, men jeg kjenner ikke til hva navnet betyr.

 

BRUK 3, TIMPELEN

 

Timpelen var husmannsplass frå ikr. 1765 til 1869 då Lars Kristianson, son til femte og siste husmannen, Kristian Larsson, kjøpte plassen. Lars var såleis den sjette mannen på Timpelen. Dei fem husmen­nene vert omtala under husmenn. KILDER FRA SOLA:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.