Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Barbara Lose

[#11729] Mons Holgerson - Vigd i Bergen 1800 - 15 år gammel

Recommended Posts

Guest Barbara Lose

Kippersvend Mons Holgersen giftet seg i Bergen i 7.9.1800 med Anne Kierstine Berthelsdtr.Jeg var ute etter foreldre hans og fant i databasen for Døypte i Bergen en Mons Holgersen f.30.5.1785 (foreldre: Holger Gunnersen Østewich, matros fra Austvaldnes, Amt Stavanger, og Cise Heljesdtr Alsagaard).Navnet Mons Holgersen er svært sjelden, bare to treff i FT 1801 landsomfattend. Jeg kan exkludere den andere mannen. Men jeg tviler likevel på om jeg fant den riktige personen. Er det mulig at M.H. giftet seg bare 15 år gammel fordi bruden var gravid?Det har ikke vært uvanlig at jenter giftet seg ungt, men gjelder det også for gutter? Hvor lag aldersgrensen i denne perioden?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Berit Knudsen

Det høres ikke riktig ut at han var 15 år.Mons Holgersen i Bergen i 1801 er jo faktisk 29 år, bødker og gift med Anna Kirstina Monsd. 26 år. De hadde datteren Bergitha Carina 1 år. Her kan det se ut som om det er noen feil ang. navnene. Det skal vel kanskje være AK Berthelsd. ikke Monsdt., og datteren het vel sannsynligvis Berthe Carine.Mons Holgersen og Anna K Bertherlsdatter fikk ihvertfall følgende barn i Bergen (store hopp i alder!) Berthe Carine 23/12 1800, Jens Andreas 20/9 1807 og Henrich 5/1 1811.Død i Bergen 8/1-13/1 1841 KK Mons Holgers., bødkerarb, bosted 24-133, 67 1/4 år . Død i Bergen 1/4-26/3 1853 KK Anne Christine Bertelsd., almisselem enke, bosted 24-83, 82 år.Så Mons var nok sannsynligvis ikke født i Bergen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Bjørn Davidsen

Det er sikkert den same du finn under 'Militærrullar' - 'Undersøkelseskommisjonen (i Bergen) 1804-05' som Mons Holgersen Indre Takvam, 36 år gamal, fødd (truleg på Takvam i Haus, Nordhordland) 1771.Ver OBS på den kjelda, for den er svært nyttig!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Berit Knudsen

Jeg hadde sjekket Familysearch og funnet en Mons Holgiersen født 23/2 1769 i Haus HO, foreldre Holgier Taqvam og Kari Olsdt. Dette må sjekkes da det kan være feil. Kan hende denne Mons døde, og de fikk en sønn litt senere som de døpte det samme. Jeg nevnte det ikke da jeg syntes alderen ikke var helt riktig, men siden du nevner det så tar jeg det med nå.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Bjørn Davidsen

Der er ingen andre arbeidsfolk i Bergen med namn Mons Holgersen i 1804-05, heller ikkje i 1801. Og den eg nemnde er både bøkker og bur i Skuteviken (rode 24). I kommisjonens protokoll er han oppførd to gonger, båe stader med same alder, fødselsår og gardsnamn.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Barbara Lose

Mange hjertelig takk til dere begge!Jeg hadde sett den liten familien til Mons Holgersen i FT 18o1 og denne bødkerarbeider som døde i 1841, 67 1/4 år g. Det var også derfor at jeg var skeptiskt. Men alderen i FTer og ved dødsfaller er jo svært ofte uriktig. Dessuten var (og er) det uforklarlig, hvor denne M.H. fra Bergen ble av i 1801. Det fins bare nok en 57 år g. husbonde på samme navn i Ous.Men nå har jeg løsningen til min problem! Takk igjen og hilsen - Barbara LoseP.S. Ha en god 3. Advent - uten altfor mye 'valleslette/vadlesletta'** lest et eller annet sted i Brukerforumet (= Digitalarkivet sitt tilbod å lære norsk)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.