Jump to content
Arkivverket

[#11743] Bæsterække. Noen som har en forklaring?


Guest Tore Turøy

Recommended Posts

Guest Tore Turøy

I forbindelse med en ”Utskiftningsforretning” frå slutten av 1800-talet som jeg driver å skriver av, så dukker utrykket ’Bæsterække’ opp stadig vekk. Er det noen der ute som har noen god forklaring på ordet.Det er mye brukt i forbindelse med vei og sti, men jeg får ikke helt forståelsen av ordet.Jeg innbiller meg at det kan bety ’krøttersti’. (Bæst = krøtter / husdyr).Er det noen som har vert bort i dette utrykket og kan forklare hva det betyr?

Link to post
Share on other sites
Guest Yngve Nedrebø

Bæst er nok som det antydes ordet 'beist', og 'række' betyr nok i denne forbindelse 'å gå sakte i følge'. Ivar Aasen sier i sin Norsk Ordbog 'f. Ex. om Kreature som gaae til Græsgangene'. I mange utskiftninger snakker man om 'rekster' eller 'rekstevei', som har samme betydning som 'beisterekke'.I utskiftningene treffer man fra tid til annen også betegnelsen 'axtevei', som vi har tolket som kjørevei (av å 'ake'), i motsetning til reksteveien.

Link to post
Share on other sites
Guest Tore Turøy

Tusen takk for svaret!Et annet ord som også er mye brukt i samme skriv, og som jeg har litt problem med er, ’tilstodes’.Ut fra sammenhengen det er brukt i, så tolker jeg betydningen til å være: Å få betalt for, lønn for eller erstatning for en jobb eller et arbeide som er utført.Er det noen som kan gi en god tyding eller har et synonym til ’tilstodes’?

Link to post
Share on other sites
Guest Kristian Hunskaar

Det er vel vårt 'tilstått'. Å tilstå betyr omtrent det samme som å innrømme. I enkelte sammenhenger kan en høre at 'det innrømmes rabatt' etc. Sigbjørns tolking passer vel bedre med hvordan vi vanligvis ordlegger oss i dag.

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.