Guest Jorunn Olsen #1 Posted December 18, 2002 Hjelp!!Er det noe som kan fortelle meg hva en restauratør jobber med? Jeg har trodd det var en som restaurerte gammle møbler, har jeg rett?Christen Dunserud bodde i 1900 i Schultzgate på Strømsø i Drammen og jobbet som restauratør, så reparerte han gamle møbler eller drev han hotel/resturang?MVH. Jorunn Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jan Oldervoll #2 Posted December 18, 2002 Eg er nokså brennsikker, om ein kan sei det slik, at han dreiv restaurant. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Kari Thingvold #3 Posted December 18, 2002 Min oldefar var snekker, men da han giftet seg i 1871 sto det restauratør som yrke. Det kan tenkes at han restaurerte gamle hus f eks. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Kjellaug Robberstad Petit #4 Posted December 18, 2002 Det er to meninger for restauratør: 1. en som setter i stand kunst eller byggverk 2. en som driver restaurantDet er nok den første som er din oldefars yrke.mvh kjellaug Share this post Link to post Share on other sites
Guest Frode Ulvund #5 Posted December 18, 2002 Denne Christen driv 99 prosent sikkert med restaurant og losji. Om ein ser på hushaldet hans (Lenke), så hadde han tre tenestejenter og seks hallingdøler som leigde rom på besøk i Drammen. Kva skulle han med så mange tenestejenter? Ikkje for å reparera møblar, men for å oppvarta på restauranten og bytte sengeklede etc. Dessutan budde han i ein 'Restaration' (Restauration=restaurant) og hadde attpåtil to kjøkken, antakeleg eitt privat og eitt til restauranten. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Birger Forsmo #6 Posted December 18, 2002 I min spede ungdom jobbet jeg i byssa på den gamle Rangvald Jarl - den som ble ombygd etter krigen - som gikk i rute Bergen Kirkenes. Han som var sjef for alt som hadde med mat og lugartjenesten ombord, både på 1., 2. og 3. klasse, ble kalt restauratør. Det er mulig at restauratør ble brukt i flere sammenhenger, men jeg har alltid trodd at det hadde med mat- og overnattingstjeneste å gjøre. Birger Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jan Oldervoll #7 Posted December 18, 2002 Eg trur nok at det KAN bety snekkar, men eg har sjkka bruken i 1900, og for storparten dreier det seg nok om mat, og mange mat på båt. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Kari Thingvold #8 Posted December 19, 2002 I Aschougs konversasjonsleksikon står det at restauratør er innehaver av restaurant. Videre er en restaurator en som restaurerer.I ditt tilfelle er det kanskje et bevertningssted, mens min oldefar enten var en snekker hadde en restaurant i en periode, eller en som holdt seg til sitt egentlige yrke, med hammer, sag og denslags. Jeg vet ikke enda. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jorunn Olsen #9 Posted December 26, 2002 Takk til alle som har bidrat med svar. Jeg har nå vært i kontakt med Jo Sellæg pr e-mail. Han er ekspert på gamle Drammen og han kan fortelle at det lå et hotel ved navn Opplandshotelet i Schultsgate, så Restauratør er nokk en som driver en resturang/ spisested.MVH. Jorunn Olsen Share this post Link to post Share on other sites