Gå til innhold
Arkivverket

[#11967] Intet nytt under solen..


Gjest Else B. Rustad
 Del

Recommended Posts

Gjest Else B. Rustad

Lørdag 3. november 1781 finner vi en vielse i Strømsø: Glasspuster i Hurum, Jens Anderssen og piken Anne Mortensdatter.Presten har imidlertid notert en kommentar ved denne innførslen: 'NB! Dette Parr Jens Anderssen og Anne Mortensdatter blev befunden at være begge af Qvinde-Kiønnet..' (!)Er det noen der ute som har støtt på lignende tilfeller i kirkebøkene?Mvh og godt nyttår til alle Else B.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jan Oldervoll

Interesant! Ser det ut som om kommentaren er skriven samstundes med vigselen? Er det noko som tyder på at vigselen ikkje vart godkjent eller annulert?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Nina Møller Nordby

.......men hvordan kunne presten vite det dersom det ikke var helt tydelig at 'mannen vare en kvinne'? Protester fra de fremmøtte kanskje? Hadde kanskje glasspusteren en 'dobbeltgjenger' for anledningen ... :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Else B. Rustad

Kommentaren er nok skrevet med samme hånd som selve innførselen, ja, så det er nok presten selv som har ført den inn.Anne Mortensdatter døde i desember 1784, og det ble skrevet en lang innførsel i kirkeboken ved den anledning. Der framgår det bl.a. at nevnte Jens Anderssen ble satt i arrest senhøstes 1784. Det anmerkes også: 'NB! Ved Pintzdags-Tiider 1785 rømmede Jens Anderssen (Jense-Mari) ud af Arresten'. (En varm tanke til den presten som førte kirkeboken så nøye gjennom flere år!) Mvh Else B.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jan Oldervoll

Eg sluttar meg til den varme tanken! Ser det også ut som om kommentaren er ført samstundes med innførselen, eller kan det vera lsik at det vart oppdaga seinare, og at ekteskapet vart annulert? Eller sagt på ein annan måte; ser det ut som om ektekspet melomm dei to damene vart godkjent?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.