Gå til innhold
Arkivverket

[#12114] Lensmann Anders fra Skillestad i Sogndal


Gjest Øyvind Gjervik
 Del

Recommended Posts

Gjest Øyvind Gjervik

I 'Hafslo bygd og ætter' av Jon Laberg, finner man en Andres fra Skillestad i Sogndal. Han var lensnann, og hadde bl.a. en datter, Bertha.I Prestemanntallet for Sogndal prestegjeld 1666, finner man en Anders Skellestad som på den tiden var bonde og 28 år.Under Futemanntallet for Indre Sogn 1666, finner man 2 ved navn Anders fra Skillestad, en Anders Lauridtzen Schillestad, dreng og schurffuet, og en Anders Schillestad (bonde).Kan en av dem være den rette?Finnes det noe litteratur om lensmann Anders og slekten hans?På forhånd, takk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Sogndal Bygdebok nevner ikke noen Anders Skillestad som lensmann, derimot en Johannes Skjeldestad, tidlig på 1700-tallet. Gards- og slektsdelen av Sogndal bygdebok er under arbeid. Skjeldestad er med i første hefte av 'Heimbygdi vår. Sogndal i Sogn', som kom ut på 1920-tallet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Øyvind Gjervik

Datteren var gift med en Einar Erikson Ytre-Eikjum (1640 - 1720), men når datteren levde, og når Anders (eller Johannes?) levde, det vet jeg ikke.Får se om jeg finner overfornevnte bok. Forhåpentligvis kan den være litt til hjelp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ottar Solberg

I Sogndal Sogelags årbok IX (1941) er lensmenn i Sogndal lista opp frå sist på 1500-talet. Det er ingen Anders Skjeldestad på den lista. Eirik Flugeim var lensmann 1664 og Mikkjel Navarsete 1666-1673. I Norar skipreida var Johannes Andersson Øyre, Skjeldestad lensmann i 1706. Det kan likevel vera ein Anders som kom frå Skjeldestad i Sogndal som var lensmann i Hafslo.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jo Rune Ugulen

Lista i den aktuelle årboka er ikkje på langt nær komplett, slik at han godt kan ha vore lensmann utan at han er nemnt i den.Elles er det truleg at svigerfar til Einar Eriksson på Eikjane var nettopp den Anders som var bonde på Skjeldestad kring 1666. Kva tid, og om han var lensmann veit eg ikkje, men det let seg nok finna ved å gjennomgå amtsrekneskapane i Riksarkivet (mikrofiche på Statsarkivet), eller helst tingbøkene for Indre Sogn. Lensmennene er som regel nemnt i innleiinga til kvart tingmøte. Ein gjennomgang av desse for tida 1660-1700 vil nok gje eit relativt godt svar på om han var lensmann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Øyvind Gjervik

Takk for rådene! For prøve det.Fant ingenting i noen av bindene 'Vaar Heimbygd Sogndal', men det var verdt et forsøk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.