Gå til innhold
Arkivverket

[#12213] Dissentere


Gjest Hege Dåpan
 Del

Recommended Posts

Gjest Hege Dåpan

Hva er dissentere? De er oppført for seg selv i noen kirkebøker (som jeg har funnet) Regner med at det er et annet trossamfunn, men hva ville det si å være dissentere?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Nina Møller Nordby

'Termen dissenter - uenig - betegner de som ikke delte statskirkens tro, og derfor frasa seg medlemskap i den. Også fritenkeren var altså i lovens forstand dissenter. Først med 1969-loven falt dissenter-termen bort. Dissentermenigheter benevnes i stedet med termen trossamfunn/menigheter utenfor Den norske kirke - og her er spekteret blitt langt større enn man vel kunne tenke seg da forslag om en dissenterlov ble fremmet for 150 år siden.' Kilde Digitalarkivet'Det fantes også egne kirkegårder for disse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Laila N. Christiansen

Hei på deg, Hege! De tilhørte et annet samfunn enn statskirken. Ofte står det hvilket samfunn de tilhører i dissenter-oppføringene. Laila

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørn Davidsen

Ja, men Strømstad er jo i Noreg - for oss som ikkje har akseptert freden i Brømsebro; tillike med Aust-Trøndelag!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jan Engedahl

Kanskje det skulle settes i gang en kampanje for å få igjen i de tapte landområdene. Hvis vi skuler vestover så er det mye å ta av, i tillegg til det Sverige har til låns ;-))

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.